Oplossing voor Zeeverkenners Muiden en Natuurhaven MuiderPort

Ontwerp Natuurhaven MuiderPort© Illustratie Gooise Meren

Tamar de Vries
Muiden

Wethouder van Hendrik Boland van Gooise Meren heeft dinsdag bekendgemaakt dat er een oplossing in zicht is voor de Zeeverkenners, de scouts die nu nog in het fort Westbatterij aan het IJmeer zitten.

Ook zijn er ontwikkelingen te melden rond de Natuurhaven MuiderPort. KNSF, de ontwikkelaars van het nieuwbouwproject De Krijgsman op het voormalige kruitfabriekterrein, heeft Gooise Meren gevraagd de Westbatterij te kopen. De gemeente moest daarom op zoek naar alternatieve huisvesting voor de Zeeverkenners. In de directe omgeving is naarstig gezocht naar een plek voor de scouts, maar niet gevonden. Burgemeester en wethouders stellen nu voor om de Zeeverkenners te huisvesten in een nog te bouwen accommodatie in het zogenoemde Westbatterijpark, het groene gebied rond het fort.

Er is een ’ontwerpsessie’ gehouden waarbij KNSF, ontwerpbureau La4Sale, een delegatie van de Stadsraad Muiden, bewoners van de wijk Noord-West, toekomstige bewoners van De Krijgsman en het bestuur van de Zeeverkenners aanwezig waren. Afgesproken is dat eerst de haalbaarheid onderzocht zal worden. Dat is nodig omdat het scoutingonderkomen binnen 150 meter van het fort komt. Er komt waarschijnlijk een restaurant in, denkt wethouder Boland.

Het college van b en w heeft de provincie toestemming gevraagd om voor de verplaatsing van de Zeeverkenners het bestemmingsplan te wijzigen. Het gaat immers om een groen gebied dat onder Natura 2000 bepalingen valt. Dat laatste geldt trouwens ook voor de Natuurhaven MuiderPort, vroeger aangeduid als Buitenhaven. De voormalige gemeente is daar vele jaren voor de fusie met Bussum en Naarden druk mee geweest, zonder dat het tot een concreet plan kwam.

Nu ligt er wel een plan. Het ligt in hetzelfde gebied als de Westbatterij. De oorspronkelijke omvang van de buitenhaven is teruggebracht van 600 naar 360 ligplaatsen, winterstalling voor boten komt te vervallen. Er is wel plek voor een sanitairgebouw en een onderkomen voor de havenmeester, er mogen geen grote gebouwen komen en geen economische activiteiten plaatsvinden om de aanslag op de directe omgeving zo klein mogelijk te houden. De ronde vorm van de kade geeft het geheel een knusse kleinschalige uitstraling.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.