Het laatste beetje vakantiegevoel in Loosdrecht

1 / 2
Valentijn Bartels
Loosdrecht

De jaarmarkt in Nieuw-Loosdrecht markeert traditiegetrouw het einde van de vakantie. Woensdag was het erg druk in de bloedhitte.

Standhouders schuilen massaal onder hun luifels tegen de brandende zon in Loosdrecht. Ieder jaar betekent de jaarmarkt het einde van de zomervakantie. Door de tropische temperaturen lijken bezoekers dit jaar echter nog vol in de vakantieperiode te zitten. Toeterende auto’s verzamelen aan de rand van het anders zo rustige Loosdrecht. De jaarmarkt is altijd een feest voor bezoekers uit de gemeente en omstreken, een feestelijke afsluiting van de zomervakantie ook. Dit jaar verschillen de kraampjes op de Nootweg, de Eikenlaan en het Lindeplein nogal. Er staan goede doelen te werven, lokale politieke partijen vertellen over hun standpunten, commercieel gewiekste vrouwen verkopen verzorgingsproducten en de historische kring Loosdrecht verkoopt zoals altijd boeken en vertelt verhalen. Er is ook veel curiosa te koop, er worden voorwerpen aangeboden waarvan de functie voor iedereen onbekend is.

Puffen

„Ik blijf lekker zitten terwijl ik je groet”, puft gemeenteraadslid Ria Hennis (DorpsBelangen) onder de luifel van een kraam. Samen met haar echtgenoot Joop Hennis probeert ze zelfs in de bloedhitte haar fractie te vertegenwoordigen. De flesjes water staan op tafel om de hitte te kunnen trotseren. Dat doen de overburen van het CDA ook. Raadslid Herman Veldhuisen kijkt tevreden naar de mensen die langs de kraampjes slenteren. „Wij zijn er gewoon hoor, net als DorpsBelangen.” Het feit dat Wijdemeren op het gebied van bestuurskracht een onvoldoende scoort dreunt nog na, maar beide fracties praten op de jaarmarkt met iedereen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Twee meisjes die werven voor het Leger des Heils kijken nog wat onderzoekend naar hun tijdelijke buren. Op de jaarmarkt is er plek voor iedereen.

Verderop roept een opgetutte vrouw dat ze de wenkbrauwen van voorbijgangers mooier kan maken. Niet alleen dorpse artikelen worden aangeboden. Ook ervaren verkopers uit het hele land weten de weg naar de Loosdrechtse markt te vinden. Er is zelfs ruimte gemaakt voor een bar en een podium. De markt moet dit jaar extra uitblinken als feestlocatie, om het gemis van de geannuleerde gondelvaart te maskeren. Meer dan eens is de markt daardoor ook een dorpsfeest. Dat lukt goed. Volgens de ondersteunende organisatie Stichting Sloep zijn er 150 kraampjes. De stichting probeert letterlijk muziek in het evenement te krijgen. De temperatuur drukt de pret niet, integendeel. Bezoekers zitten massaal op het terras voor de bakker. Niet alleen voor kraamhouders, maar ook voor de lokale middenstand is het een goede dag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.