GNR kapt naaldbomen bij Hilversum

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Hilversum

Het Goois Natuurreservaat begint volgende week met het kappen van een fors aantal naaldbomen in natuurgebied De Zuid tussen Hilversum en Hollandsche Rading. Hierdoor krijgen (inheemse) loofbomen, kruiden en struiken meer ruimte.

In het naaldbos van De Zuid (Hengstenberg en Bosberg) worden de komende weken open plekken gemaakt. ,,Dat biedt kansen voor verjonging van ter plaatse thuishorende loofbomen en de ontwikkeling van kruiden en struiken." Houtwallen, lanen, markante bomen en voormalige eikenhakhoutpercelen worden behouden of vrijgesteld.

De werkzaamheden zijn gericht op het natuurlijker maken van bossen ’door monotone naaldbossen om te vormen naar soortenrijkere loofbossen’.

Van de oorspronkelijke Bosberg is overigens anno 2013 niet meer veel te zien: tot het midden van de vorige eeuw is er zand afgegraven dat onder meer voor woningbouw en wegenaanleg is gebruikt. De open ruimte van zandafgraving De Kuil wordt groter gemaakt door een groot deel van de naaldbomen te kappen. ,,Zo komt er meer ‘licht en lucht’", stelt het GNR. ,,De Kuil wordt hierdoor aantrekkelijker, zowel voor verschillende - warmteminnende - diersoorten als voor bezoekers. Rondom De Kuil komen extra zitplekken."

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.