Bij huiselijk geweld rammelt hulp in Gooi en Vechtstreek

Archieffoto ANP/Roos Koole

Ronald Frisart
Hilversum

Bij huiselijk geweld en kindermishandeling in de Regio Gooi en Vechtstreek schiet de hulpverlening tekort op tien van de 24 onderzochte punten. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Wat betreft bereikbaarheid en beschikbaarheid is de score ’matig’. Een vertrouwensarts is niet 24 uur per dag beschikbaar en evenmin een medewerker die wettelijk opgedragen handelingen kan uitvoeren.

Op het punt beschikbaarheid van genoeg goed opgeleid personeel is de score ’onvoldoende’. Een vertrouwensarts en een gedragswetenschapper zijn zelfs tijdens kantooruren niet altijd beschikbaar. Verder zijn er achterstanden: er liggen zaken op de plank die nog moeten worden beoordeeld en opgepakt.

’Onvoldoende’ is ook de manier waarop Veilig Thuis bij collega-vestigingen informatie opvraagt over van elders hierheen verhuisde individuen of gezinnen.

,,Het is de verwachting dat Veilig Thuis bij een nieuwe inspectie aan alle verwachtingen voldoet’’, schrijft regionaal directeur sociaal domein Igor Meuwese in een begeleidende brief. In het inspectierapport staat daarover echter niets. De inspecties willen voor 1 maart een verbeterplan zien. Aan twee verbeterpunten wordt al gewerkt.

De meld- en steunpunten voor kindermishandeling en huiselijk geweld gingen begin 2015 samen in Veilig Thuis. De regionale vestiging werkt voor de gemeenten Hilversum, Huizen, Gooise Meren, Laren en Blaricum. In december kwamen de inspecties langs.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.