Budget over voor extra hulp thuis

Joost Reijnders
Soest, Baarn

Budget is er genoeg, mantelzorgers ook en de informatievoorziening is op orde. En toch blijft er geld over in het potje voor extra huishoudelijke hulp waaruit de gemeenten kunnen putten.

Soest, Baarn, Bunschoten en Woudenberg werken samen in het Steunpunt Mantelzorg. In de vier gemeenten samen staan 600 mantelzorgers ingeschreven, terwijl er maar 80 gebruik maken van de extra zorg die mogelijk is. Zo is er alleen voor Soest voor dit jaar ruim 2 ton aan Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) beschikbaar. Die HHT is extra geld dat het kabinet beschikbaar heeft gesteld om de thuiszorgorganisaties overeind te houden. Gemeenten bezuinigden eerder zo hard op huishoudelijke hulp, dat thuiszorgorganisaties omvielen of veel personeel moesten ontslaan. Om de infrastructuur in de zorg overeind te houden, heeft het kabinet voor dit jaar 281 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten. Dat bedrag komt bovenop de WMO-gelden die de gemeente beheren om inwoners maatschappelijke ondersteuning te geven. Mantelzorgers kunnen een beroep doen op extra hulp tegen een laag tarief, doorgaans vijf euro per uur. Het verschil met het normale tarief wordt dan bijgepast uit dat extra potje.

De Consumentenbond ontdekte dat de grote gemeenten een rommeltje maken van de HHT. De bond deed onderzoek naar de 12 provinciehoofdsteden en 24 grote gemeenten die elk meer dan een miljoen euro extra ontvingen van het Rijk. Informatie over de extra huishoudelijke hulp bleek op websites van die gemeenten vaak moeilijk te vinden, en in sommige gevallen ook helemaal niet aanwezig. Dat laatste geldt voor de gemeente Baarn; wel hebben alle mantelzorgers daar een brief gekregen over de HHT, heeft het in de lokale bladen gestaan en krijgen nieuwe mantelzorgers informatie. Ook Bunschoten en Soest hebben actief gepubliceerd dat de mogelijkheid bestaat, onder meer via de website van de gemeentes. De gemeente Soest laat weten dat er veel meer mantelzorgers gebruik zouden kunnen maken van het HHT: ,,Het budget is ruim’’.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.