’Armen al verzuurd voordat het hakken begint’

Het publiek kijkt geboeid naar de sculptuurzager die een olifant maakt.

Erik van der Leur werkt geconcentreerd aan zijn paard.© Foto’s Studio Kastermans/Leon Dakkus

1 / 2
Hedwig Zwanikken
Lage Vuursche

Met oordopjes in of de handen in de oren staan mensen met verbazing naar de sculpturen te kijken. Een oorverdovend geluid maken de motorzagen die de mannen gebruiken om de mooiste figuren uit het hout te zagen. De sculptuurzagers en houthakkers weten duizenden mensen te trekken naar de Kuil van Drakensteyn in Lage Vuursche tijdens het dertigste Houthakkersfeest afgelopen weekend.

Vooral dieren zien geliefd bij het sculptuurzagen. Zo wordt er onder andere een uil, een paard en een olifant gemaakt. Eén van de onderdelen van het NK Sculptuurzagen is het speedcarven. In een half uur tijd moeten de deelnemers een sculptuur uit een forse boomstam zagen. De houtsnippers vliegen door de lucht en niet alleen de deelnemers, maar ook het publiek zit onder het hout. Leendert Breen staat met zijn vrouw en twee jonge kinderen te kijken naar het speedcarven. ,,Je moet wel oppassen, hoor”, zegt Breen, wijzend naar de grote gehoorbeschermers die zijn kinderen op hebben. Vol bewondering kijkt hij naar Erik van der Leur die voor het speedcarven even gestopt is met het paard waar hij mee bezig is en nu een uil maakt. ,,De afwerking is zo mooi. Hij springt er voor mij echt uit. Moet je kijken naar alle details. Prachtig.” Van der Leur is een stuk minder trots op de uil die hij net uit het hout getoverd heeft. ,,Ik ben niet echt tevreden”, zegt hij. ,,De afwerking is niet mooi. Ik ben eigenlijk nooit tevreden met mijn werk. Dat moet ook, anders word je niet beter.”

,,Wat een herrie hè”, roept een vrouw, terwijl ze het sculptuurzagen verlaat en zich tussen de kramen begeeft. Mensen slenteren over de markt en kijken naar de demonstraties die gegeven worden. Zo laten reddingshonden zien wat voor werk ze verrichten als er een aardbeving is geweest. Met verbazende blikken kijken de mensen naar de hond die samen met de begeleider met een kabelbaan naar beneden gaat, waarna hij op zoek gaat naar slachtoffers.

De demonstratie van de reddingshonden worden de houthakkerswedstrijden gehouden. Het gaat erom wie het snelst een boom omzaagt, snoeit, vilt en doormidden hakt. Fanatiek werken de mannen met brede schouders zich in het zweet om de finale te bereiken.

Doorbeuken

Jochem van den Bunt is in zijn ronde als eerste klaar met hakken. ,,Maar dat zegt nog niets hoor”, zegt hij snel. ,,Ik kan strafseconden krijgen als ik het niet goed gedaan heb.” Met de houtspaanders nog op zich, pakt hij zijn bijl in. ,,Ik ben wel moe nu”, lacht Van den Bunt. Hij is hovenier van beroep en heeft de opleiding bosbouw gedaan. ,,Het is fysiek heel zwaar. Maar ik zet gewoon mijn blik op oneindig en ga.” Toch pakt hij het tegenwoordig rustiger aan dan een aantal jaar geleden. ,,Vroeger bleef ik altijd maar doorbeuken.”

Van den Bunt mag nog een keer zijn houthakkunsten vertonen, want hij zit in de finale samen met drie andere mannen. Arjan van Vliet gaat er uiteindelijk met de winst vandoor. Nieuw dit jaar is een speciale ronde voor vrouwen. Drie dames wagen zich aan het zagen, hakken en villen. Ze willen bewijzen dat houthakken niet alleen voor mannen is. ,,We werken langzamer, maar kunnen het zeker”, zegt Marleen Wiersma (23) stellig, terwijl haar arm nog trilt van het houthakken. ,,Het is heel zwaar. Je armen zijn al verzuurd voordat je begint met hakken. Gaaf dat het gelukt is.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.