Raad van State wil Bussumse Emmaschool niet blokkeren

Adrie van der Wel
Bussum

Een poging van buurtbewoners om de verbouwing van de school aan de Graaf Florislaan in Bussum te blokkeren, is vooralsnog mislukt. De Raad van State verwierp donderdag hun verzoek om het bestemmingsplan voor dit project te schorsen.

Het gebouw moet worden uitgebreid om de veel grotere Emmaschool te gaan huisvesten. Die basisschool is nu nog op een andere locatie in de buurt gevestigd, maar groeit daar uit zijn voegen. Maar volgens omwonenden van de school aan de Graaf Florislaan zal het op de nieuwe locatie niet anders zijn.

Ze klaagden bij de Raad van State over ruimtegebrek. Het schoolplein wordt daar iets uitgebreid ten koste van een groenstrook. Maar dit plein is zo klein dat de scholieren daar in drie verschillende pauzes gebruik van moeten maken. Ze kunnen er niet allemaal tegelijkertijd terecht. Daardoor duurt de ’overlast’ van de kinderen op het schoolplein ook langer.

Aanvaardbaar

De gemeente vindt dat aanvaardbaar. De Raad van State is het daarmee eens. De Raad vindt het wel aannemelijk dat de overlast door de langere pauze groter zal zijn, maar dat gebeurt toch maar tijdens een betrekkelijk kort deel van de dag. In de omliggende woningen zal de overlast sowieso binnen de normen blijven.

Dorpsgezicht

Verder voorziet de Raad van State geen problemen met de verkeersveiligheid in de buurt. En de groenstrook ligt weliswaar binnen beschermd dorpsgezicht, maar dat wordt volgens de Raad niet aangetast als de groenstrook wordt verhard voor de vergroting van het schoolplein.

De Raad moet nog met een definitief oordeel komen over het bestemmingsplan voor de nieuwe locatie. Dat gebeurt over ruim een half jaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.