Collecteren om insecten te redden

Tamar de Vries
’s-Graveland

Natuurmonumenten houdt van maandag 11 tot en met zaterdag 16 juni een collecte voor insecten.

Duizenden vrijwilligers gaan voor Natuurmonumenten collecteren. De collecte staat dit jaar in het teken van insecten omdat hun aantal dramatisch afneemt. De natuurorganisatie spreekt zelfs van een moordend tempo. Al geruime tijd zoemt het rond. Je hoort vaker over de afname van insecten. Is dat erg? Menigeen zal meteen antwoorden ’neuh’. Want dan word je ’s avonds op het terras minder gestoken, zoeken irritant brommende dikke vliegen niet urenlang een uitgang tegen het erkerraam en hoeft niemand meer bang te zijn voor spinnen. Maar dat is allemaal geredeneerd vanuit eigenbelang.

Natuurmonumenten vindt het in elk geval wel erg. ,,Insecten zijn cruciaal in haast ieder ecosysteem. Zonder insecten vindt er geen bestuiving van gewassen plaats en hebben vogels en andere dieren te weinig voedsel. We kunnen deze kleinste beestjes niet missen als bestuiver, voor de samenstelling van een gezonde bodem, als opruimers en als voedsel voor onder andere vogels”, aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

’Natuurmonumenten roept heel Nederland op om de strijd aan te gaan voor de insecten’, laat de natuurorganisatie weten in een persbericht over de collecte. ,,Ook Natuurmonumenten neemt extra maatregelen om de leefwereld van insecten te verbeteren. Denk aan een grotere bloemenrijkdom in natuurgebieden, meer afwisseling in het landschap en insectvriendelijk maaibeheer.”

Waar gaat Natuurmonumenten de opbrengst van de collecte concreet aan besteden? Met de opbrengst worden toch geen doosjes insecten gekocht die in de natuur worden vrijgelaten. ,,De opbrengst wordt verdeeld over alle natuurgebieden in Nederland”, vertelt boswachter Cora van der Wurff van Natuurmonumenten. ,,In alle regio’s wordt gekeken naar hoe we onze natuurgebieden insectenvriendelijker kunnen maken. Met de opbrengst kunnen we plannen uitvoeren zoals meer afwisseling aanbrengen in het landschap. Insecten houden van afwisseling, verstopplekjes, concreet dus meer bloemen in natuurgebieden. Ook wordt er natuurvriendelijker gemaaid. Dood hout laten we liggen en zorgen voor de aanleg van bloemrijke akkers en slootkanten.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.