Grote drukte bij wandeling over joodse begraafplaats

hilversum

De Joodse begraafplaats op de hoek Vreelandseweg/Gijsbrecht van Amstelstraat is maar sporadisch publiekelijk toegankelijk. Zondag was het eens keer mogelijk te lopen tussen de circa vijfhonderd graven.

Van die gelegenheid werd gretig gebruik gemaakt. Naar schatting een kleine tweehonderd belangstellenden groepten tezamen bij de begraafplaats die in de jaren dertig in gebruik werd genomen. Maar volgens voorzitter Erik van der Berg van de organiserende historische vereniging Albertus Perk was het tijdens de wandeling van vorig jaar nog drukker.

Juist die beperkte toegankelijkheid vormt een trekker. ,,Je krijgt nooit de gelegenheid hier rond te kijken. Als het dan kan, moet je het wel doen'', vinden twee Hilversumse vrouwen.

Een uit Peru afkomstige moeder, aanwezig met twee kinderen, zegt: ,,Ik wil de kinderen ook kennis laten maken met dit stukje Hollandse cultuur. Dat is toch juist goed?''

De begraafplaats lag voorheen aan de Gooise Vaart. In strijd met Joodse wetten moesten die graven worden geruimd omdat ene Mussert, zoals beheerder Hans Roos het uitdrukte, die op dat moment in dienst was van de rijksoverheid, het plan had opgevat daar een kanaal te graven. Gesplitst in drie groepen werden de aanwezigen over de begraafplaats geleid. Ook kregen ze uitleg over de voormalige dienstwoning annex aula die nu nog een functie heeft tijdens de gemiddeld drie keer per jaar dat er nog een begrafenis plaatsvindt.

De allereerste synagoge verrees eind achttiende eeuw op de plek van de huidige V&D. Later verhuisde men naar een pand aan de Laanstraat dat binnenkort gesloopt wordt. De Joodse gemeenschap telt nog ruim twintig leden. Te weinig voor een zelfstandig voortbestaan, vandaar dat een fusie met de Bussumse gemeenschap binnenkort haar beslag krijgt. Veel spullen heeft men ook niet meer. Er is nogal wat naar het Joods Historisch Museum gegaan.

De begraafplaats zelf ziet er weer piekfijn uit dankzij de inzet van Ton van der Veer, die zich vorig jaar over het groen ontfermde. ,,Je kon geen pad meer herkennen. We hebben wel negen containers afval weggehaald'', vertelt hij.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.