Rapport ’Klokkenluiders’ kan jaar duren

Soest

Het kan tot een jaar duren voordat het Huis voor Klokkenluiders met een rapport komt over de gezamenlijke uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen in Soest.

Dat laat woordvoerder Arjen Wilbers van het Huis desgevraagd weten. Hoe snel er een rapport komt over de ex-medewerkster financiën en controle die meent dat ze is ontslagen omdat ze zich klokkenluider voelt, kan en wil Wilbers niet zeggen. Het hóeft niet een jaar te duren, benadrukt hij. „In zijn algemeenheid is het zo, dat de lengte van een zaak zelf, de complexiteit ervan of wanneer het zich heeft afgespeeld (soms decennia geleden) hier een rol speelt.” Daarmee is dus niet gezegd dat het onderzoek in Soest waartoe het Huis vorige maand besloot niet korter kan duren.

Het verslag van het Huis zal in elk geval openbaar zijn, al wordt het dan wel geanonimiseerd. „Het wordt door ons op de website gezet. We zullen middels een persbericht daar dan de aandacht op vestigen.”

Het bestuursorgaan Huis voor Klokkenluiders is een kleine organisatie in Utrecht, die voortvloeit uit de wet op klokkenluiders. De organisatie kan documenten opvragen en getuigen horen en komt na onderzoek met een rapport. Op dit moment lopen er zo’n zes, zeven onderzoeken, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Eemland