Botterwerf in Huizen officieel overgedragen
SBH-voorzitter en initiatiefnemer Jan Geesink. de plaquette en wethouder Marlous Verbeek
De Stichting Botterwerf Huizen (SBH) heeft donderdagmiddag de botterwerf overgedragen aan de gemeente. Dat ging gepaard met de onthulling van een plaquette, en de overhandiging van een vette cheque aan de nieuwe bewoners.
Met die plaquette is wat bijzonders aan de hand. Bij de overdracht is contractueel bepaald dat de stenen tekst ’zichtbaar en onveranderd’ moet blijven zolang het gebouw er staat.
Deze eis komt voort uit eerdere onenigheid over het gebruik van de botterwerf. Vandaar het ’geschiedenislesje’ op de plaquette.
In de tekst wordt onder meer vermeld dat de Stichting Botterwerf Huizen In 1999 is opgericht om ’facilitair te zijn aan het onderhoud van klassieke schepen’. De bouw van de scheepswerf - een kleine tien jaar later - was onderdeel van plannen om de ’sfeer van weleer’ terug te krijgen in de Oude Haven. In maart 2009 werd de eerste botter, de Janus Kok (HZ 108), geheld.
’Eind 2011 ontstond er verschil van inzicht over de exploitatie’, aldus de plaquette. ’Dit leidde ertoe dat de gemeente Huizen in oktober 2015 de werf heeft overgenomen mede ten behoeve van de huisvesting van de Stichting Huizer Botters.’
Disney-imago
SBH-voorzitter en initiatiefnemer Jan Geesink wil dat nog wel even toelichten. ,,De plannen voor een werf waren er al lang voordat de eerste Huizer botter zijn rentree in de haven maakte.’’ Dat de functie nu verandert van een faciliteit voor onderhoud van ’varend erfgoed’ in honk voor bottervrijwilligers, daar heeft hij geen moeite mee. Wel met de uitspraak - in deze krant - dat de botterwerf af wil van het ’Disneyland-imago’. Onderdeel van het ’door de gemeente goedgekeurde exploitatieplan’ van de stichting was het organiseren van kleinschalige evenementen en partijen. De gemeente stak daar later een stokje voor, wat kwaad bloed zette. Vandaar dat de stichting erop stond, dat de gewraakte gebruiksbeperking in ieder geval ook de komende tien jaar blijft gelden.
De SBH heeft donderdag haar naam veranderd in Stichting de Vrijheid. Met de restauratie van ’de Vrijheid van Kapitein Rob’ is inmiddels al in Loosdrecht begonnen.
Afscheidscadeau aan de Stichting Huizer Botters, de nieuwe bewoner van de werf, was een cheque van tien mille voor de restauratie van de HZ 108.