Wethouder Marcel Adriani van Soest treedt af om BBS-affaire

Wethouder Marcel Adriani van Soest treedt af om BBS-affaire
Marcel Adriani.
© gemeente soest
Soest

De Soester wethouder Marcel Adriani (D66) is vrijdag per direct afgetreden. Hij is gestruikeld over de affaire bij de gezamenlijke sociale dienst BBS, die zijn verantwoordelijkheid was.

Begin 2016 werd bij de gezamenlijke sociale dienst van Baarn, Bunschoten en Soest een controller aangesteld, die al snel constateerde dat er administratief een en ander niet klopte. Zo verzuimde Soest gemaakte kosten in rekening te brengen bij de buurgemeenten. In totaal ging het om een bedrag van 250.000 euro.

In plaats van uit te zoeken wat er precies aan de hand was, werd de klokkenluider op non-actief gesteld en later ontslagen vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Politiek verantwoordelijk daarvoor was Adriani. Eerder deze week legde hij in een vertrouwelijk schrijven aan de gemeenteraad verantwoording af aan de raad, waarbij hij erkende fouten te hebben gemaakt. Dat nadat een commissie uit de gemeenteraad had geconcludeerd dat de klokkenluider wel degelijk gelijk had en dat er een angstcultuur heerste bij de dienst BBS. In een verklaring laat Adriani vrijdag weten: ,,Met mijn mail van 15 januari heb ik de leden van de gemeenteraad mijn persoonlijke reactie gegeven inzake het rapport van de raadswerkgroep BBS. Vanuit mijn perspectief en mijn gevoel heb ik inzicht gegeven in de loop van de ontwikkelingen. Ik sprak hierbij de hoop uit dat mijn reactie zou bijdragen aan een goede gedachtewisseling met de raad op 25 januari. In de afgelopen dagen bereikten mij evenwel steeds meer signalen dat naast de inhoud het debat ook en wellicht zelfs voornamelijk zal gaan over het vertrouwen in mijn persoonlijk functioneren als wethouder.’’

Daaruit heeft hij de conclusie getrokken dat zijn positie onhoudbaar is geworden, en heeft hij besloten terug te treden als wethouder.

Lees verder: Excuses komen te laat

Meer nieuws uit Eemland

Keuze van de redactie