Spil Games in Hilversum draait al jaren met verlies

Ronald Frisart
Hilversum

Best knap hoe Peter Driessen de afgelopen jaren positief in het nieuws kwam terwijl zijn Hilversumse bedrijf Spil Games steeds harder kraakte in zijn voegen.

Neem 13 maart 2012. Op de voormalige gemeentewerf presenteerden Driessen en de zijnen de ambitieuze plannen voor die plek: een soort Google-campus in het klein. Onder de toehoorders waren burgemeester Pieter Broertjes en (toenmalig) wethouder economische zaken Jan Rensen. Het was een dag vol optimisme. De gemeente was blij met Driessen, zijn bedrijf werd alom geprezen als het paradepaardje van de mediastad. Een van de leidende online gaming bedrijven in de wereld zat toch maar mooi hier, in Hilversum, aan de Arendstraat.

Veranderingen

Tot op de huidige dag prijst de Teeuwen Groep (’sprekers en inspiratiebureau’) in het Brabantse Dongen Driessen aan als een van hun sprekers. Twee van zijn thema’s: ’kansen en gevaren van nieuwe business modellen’ en ’business modellen van de 21e eeuw’. ,,Daarnaast’’, meldt Teeuwen Groep, ,,is zijn visie dat ondernemen niets anders is dan continu innoveren’’. In gesprek met arbeidsmarktblad Intermediair koos Driessen najaar 2012 precies die lijn: ,,Je hoeft niet intelligent te zijn, als je maar slim bent, zei mijn vader altijd. Darwin zei ook iets dergelijks: het gaat erom dat je kunt inspelen op veranderingen’’.

Grimmig

Of Petrus Hendrikus Elisabeth Driessen (Sittard 1968) dat ook zelf kan, is de komende tijd cruciaal. Het licht paarse (Driessens lievelingskleur) toegangshek tot het Spil Games-terrein ziet er onverminderd vrolijk uit. Maar daarachter is de toestand bepaald grimmig. Vorige week meldde het bedrijf niet alleen dat het de strategie drastisch omgooit - van spelletjes voor de pc en via de browser naar toepassingen voor smartphones en tablets - maar ook dat een ferm deel van het personeel, samen zo’n 90 fte, aan de dijk wordt gezet.

Wat is er plotseling zo mis gegaan? Tegen Intermediair verklaarde Driessen nog in de herfst van 2012 dat hij kort daarvoor Erik Goossens had aangetrokken als chief operational officer (coo) om deze de dagelijkse leiding van Spill Games in handen te geven. Het stelde Driessen in staat vier dagen te gaan werken en meer tijd aan zijn vier kinderen te besteden, vertelde hij. Goossens werd half december vorig jaar zelfs opgenomen in het bestuur van de overkoepelende vennootschap Spil Games Group BV.

Touwtjes

Op 11 april, vorige maand dus, moest Goossen die functie alweer opgeven en nu heeft Driessen zelf de touwtjes weer in handen. Samen met financieel directeur Willem-Jan van Wijmen (Breda 1971) gaat hij proberen Spil Games weer op de rails te krijgen.

Dat zal nog een hele klus worden. Weliswaar bleken velen in de games-branche vorige week verrast door de drastische ingrepen bij Spil Games, maar kenners gaven tegenover het blad Adformatie ook aan wel een idee te hebben waar de schoen wringt: te lang op een oud business-model geleund. Bart Hufen van Brand New Game zei zelfs: ,,Ik vind het arrogant om te zeggen dat ik het zag aankomen, maar ik heb wel drie jaar geleden als (tegen een Spil Games-manager, RF) gezegd dat het roer drastisch om moest’’.

Oplopende verliezen

Dat was goed gezien van Hufen, de harde cijfers tonen het aan. In 2010 maakte de hele Spil Games Group bijna zeven ton verlies, in 2011 was dat opgelopen tot 2,3 miljoen en in 2012 (het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn) snelde het verlies zelfs naar 6,8 miljoen. De grote boosdoener is volle dochter Spil Games BV. Het netto verlies liep daar op van 1,8 miljoen in 2010 via 4 miljoen in 2011 naar 6,8 miljoen in 2012. Het bedrijfsresultaat kachelde in een vergelijkbaar tempo achteruit.

Minder dan een jaar voordat de boeken over 2012 met zulke beroerde resultaten waren afgesloten had Driessen, op die derde maart 2012, nog vol optimisme zijn plannen met de oude Hilversumse gemeentewerf voor het voetlicht gebracht. Als hij toen nog dacht dat het wel goed zou komen - of speelde hij alleen mooi weer? - dan moeten 2013 en het eerste kwartaal van dit jaar wel heel desastreus zijn verlopen. Zozeer namelijk dat Driessen niet meer om de hardhandige ingreep heen kon die hij vorige week liet aankondigen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.