Huisvesting statushouders in Baarn nog een sof

Joost Reijnders
Baarn

Zeventig vergunninghouders - voorheen statushouders - moet Baarn dit jaar huisvesten, maar dat dreigt op een sof uit te lopen: tot nu toe zijn slechts veertien vluchtelingen met een verblijfsvergunning ondergebracht.

Bovendien lijkt het er op dat ondanks mooie voornemens niet snel begonnen gaat worden aan het bouwen voor statushouders. „Het klemt, het gaat met piepen en kraken”, zegt de grootste volkshuisvester van de gemeente Baarn, directeur Hans van der Velden van woningbouwcorporatie Eemland Wonen. Hij wil dolgraag bouwen, heeft er de plannen en het geld voor, maar hij wacht nog altijd op het ’lijstje van Jansma’.

Wethouder Erwin Jansma (VVD) liet vorige maand weten dat de lijst met mogelijke (bouw)locaties voor het huisvesten van statushouders was geactualiseerd, maar hij weigerde die openbaar te maken omdat het een ’werkdocument’ betrof en geen officiële lijst. Hij beloofde voor de zomer een definitief lijstje van drie ’inbreidingslocaties’ te presenteren. Van der Velden: „Nou, ik vind het al best wel zomers, dus laat hem maar komen met die lijst. Er is echt haast bij, we moeten snel starten; als je weet hoe lang de besluitvorming duurt voor je echt kunt gaan bouwen...”

Voor Van der Velden is het wel duidelijk waar de woningen moeten komen. Hij noemt vier locaties: „Het kantoorgebouw aan de Tolweg 12, op De Drie Eiken. Daar kunnen we zo’n 35 woonunits realiseren. Het terrein van de Montinischool, daar willen we bouwen, eventueel twee lagen. De Gaspard de Colignyschool willen we ombouwen en ik wil graag gaan bouwen op het terrein van De Boemerang.” In totaal zou Eemland Wonen zo een kleine honderd woningen kunnen realiseren. Woningen die ook voor starters en jongeren bedoeld zijn.

Een locatie waarover al jaren gespeculeerd wordt, is voor Van der Velden voltooid verleden tijd: het al lang leegstaande oude kantoor van uitgever Bosch & Keuning aan de Ericastraat. Van der Velden: „Daar ga ik niet meer naar kijken. De eigenaar zit ergens in Monaco en hij wil de hoofdprijs. Nou, die gaat hij van mij niet krijgen.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.