Soester roggeoogst op de Eng mislukt
De roggeoogst op de velden bij de Soester Eng is dit jaar compleet mislukt. ,,Voor het eerst in vijftien jaar”, zegt boer Pieter Kuijer. Door zware slagregens werd de graansoort platgeslagen. Zo ontstond een eldorado voor de houtduiven, die de zaadjes eruit opaten.
,,Met de omgewaaide rogge ging het net als bij de omvallende stenen bij een dominospel. Er kwamen wel tienduizenden duiven op af. Als je één keer in je handen klapte, zag de hele lucht blauw van de duiven.”
Kuijer had net een geslaagd roggefeestje bij molen De Windhond achter de rug, toen er opnieuw zware buien over het land trokken. De opbrengst was te gering om een dure Combine te huren voor de oogst. ,,Anders had ik er dik geld op moeten toeleggen. Daar had ik ook geen zin in.”
,,Met een heel raar gevoel heb ik dit weekeinde met de trekker het land gemaaid alsof het gras was. De strobalen zijn voor eigen gebruik. De kwaliteit van het dierenvoer houdt niet over.”
Bakkwaliteit
Molen De Windhond is niet ernstig gedupeerd door de slechte oogst. Voorgaande jaren kwam het merendeel van de graansoort ook niet terecht bij de molen. ,,Zij hebben een betere bakkwaliteit nodig”, aldus Kuijer.
Het verbouwen van rogge is meer ’hobby’ dan inkomstenbron voor Kuijer. ,,Vooral bedoeld om de Soester Eng te verfraaien. Bij een goede oogst houd ik er zo’n duizend euro aan over. Ik ga nog eens nadenken of we er wat anders kunnen verbouwen. Het maisveld staat er wel goed bij op de droog gelegen Eng, waarvan het regenwater afvloeit. Je kunt niet alleen mais verbouwen op de Eng, want er moet wel afwisseling zijn voor het oog.”
Het zit boer Kuijer op dit moment niet erg mee, omdat ook de melkprijs ’droevig laag’ is. ,,Sinds het quotum eraf is gehaald door de EU wordt er in Europa meer gemolken. Ik heb het idee dat er ook in Nederland veel meer wordt gemolken, maar anderen zeggen dat het wereldwijd gebeurt.”