Paardenstal Maartensdijk vanaf A27 leeggeroofd

Voorbeeld van het gestolen Vivary-zadel.

1 / 2
Henk Runhaar
Maartensdijk

Stal Makkinga aan de Dorpsweg in Maartensdijk is in de nacht van woensdag op donderdag leeggeroofd door inbrekers. Vooral de diefstal van peperdure zadels doet pijn.

Daaronder een splinternieuw zadel van het ’Hilversumse’ merk Vivary. Het zadel is tussen de twee- en drieduizend euro waard en nog maar zo kort op de markt dat er geen tweedehands exemplaren te krijgen zijn. ,,Elke advertentie is dus verdacht’’, zegt slachtoffer Menke Steenbergen op de facebookpagina van de stal.

Dat deze zadels gewild zijn, merkt ook de Hilversumse leverancier. ,,We hebben er nog niet zo veel verkocht en toch zijn er al twee gestolen. Dat is een relatief hoog percentage’’, zegt een woordvoerder.

Voorbereid

De kraak in Maartensdijk was goed voorbereid, blijkt uit het relaas van staleigenaar Ilja Makkinga. De normale route vanaf de Dorpsweg werd zorgvuldig gemeden. ,,Dan zou er een hond zijn aangeslagen. De bouwlamp bij de stal ging ook niet aan.’’

De dieven, die woensdag waarschijnlijk nog een verkenner op de fiets stuurden, maakten een pad door de bramenhaag tussen de A27 en het Makkinga-terrein. ,,Er lag nog een deel van de buit. Het was ook een hele klim het talud op.’’ Makkinga hoopt dat er camerabeelden zijn van het voertuig van de daders op de vluchtstrook. De politie zoekt dat uit.

Chaos

In de stal bleek het donderdagochtend een enorm chaos. ,,Ze hebben echt van alles meegenomen. Ook een bak vol beenbeschermers, tientjeswerk. Verder gereedschap, maar ook caps en rijlaarzen. Kunnen ze niets mee, is allemaal maatwerk.’’ Makkinga is blij dat de sportpaarden in haar stal ongemoeid zijn gelaten. ,,Verminking komt nog steeds voor. Dat is pas écht ziek.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.