De Weerd vertrekt al voor proloog uit Düsseldorf: ’Ik wil risico van aanslag niet lopen’

Erik de Weerd in Düsseldorf.

Erik de Weerd in Düsseldorf.

Bert-Jan van Oel
Düsseldorf

Het is nat en druk in Düsseldorf, meldt Erik de Weerd (26) woensdagmiddag al vanuit Duitsland. Net als Krook is De Weerd wielerfanaat, maar hij bezoekt ook veel schaats- en voetbalwedstrijden.

Erik de Weerd is een ander soort liefhebber dan Ab Krook. De pabo-student, lid van de mediacommissie van IJsselmeervogels en fotograaf voor de website van de ’rooien’, is verzamelaar. Hij wil zoveel mogelijk renners fotograferen, is uit op handtekeningen en jaagt vooral op wielertricots. „Ik probeer bij hotels en rond de koersen veel contact met de renners te maken, zodat ze je leren kennen. Dan stuur ik aan het eind van het seizoen een gefrankeerde envelop naar ze toe - anders moeten ze de portokosten zélf betalen en daar is geen beginnen aan - en vaak krijg ik dan keurig een echt gebruikt shirt thuis gestuurd. Vaak heel mooi, met naam en de vlag van hun land erin gedrukt of geborduurd.”

Ook dit jaar is Erik de Weerd weer bij de rennershotels aan het rondhangen, een van de redenen waarom hij al voor de eerste wielomwentelingen naar de startplaats is vertrokken. Sterker nog, op het moment dat de proloog wordt verreden, is De Weerd er al niet eens meer bij. „Dan heb ik mijn foto’s, handtekeningen en contactmomenten al gehad. Bovendien is het nu toch wel een beetje link. Er komen een miljoen mensen naar Düsseldorf en het is hartstikke druk in het centrum. Dat maakt de kans op een terreuraanslag toch wel aanzienlijk. Ik wil dat risico niet lopen. Nu al zie je heel veel zwaarbewapende politie op straat.”

Zijn Tour-debuut maakte hij in 2010, bij de tweede etappe, van Brussel naar Spa. „Lance Armstrong ging nog één keer de Tour rijden en die wilde ik wel graag zien”, vertelt De Weerd. Nu ben ik in Düsseldorf voor mijn vierde Tour, dus je kunt wel zien dat ik weliswaar fan ben, maar niet elke keer ga. Meestal als het in de buurt is, bijvoorbeeld toen de start in Utrecht was. Of in Luik, en nu dan Duitsland.”

Hij reist dus niet mee en is ook nog niet bij bergetappes geweest. „Ik ga al jarenlang op een vast tijdstip naar een vast vakantieadres, en dat is altijd als de Tour wordt gereden. Misschien moet ik die gewoonte de komende jaren eens een keer doorbreken. Maar ik zie genoeg wielrennen hoor. Laatst was ik bij het NK, ook weer foto’s gemaakt.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal