De Gouden Kraal in de ban van Showbiz

Rein van Schagen aan het werk met zijn groep jonge acteurs van De Gouden Kraal.

Eddie de Paepe
Huizen

Bijna alle achtste-groepers zijn deze dagen in de ban van ’de musical’. De 28 kinderen van montessorischool De Gouden Kraal in Huizen hebben mazzel. Zij worden al maanden getraind door Rein van Schagen (62) , professioneel dramaregisseur. Vrijdag is het zover. Dan spelen de leerlingen de musical Showbiz, ’s ochtends voor alle kinderen van de school en ’s avonds voor vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes.

Het is de elfde keer dat Van Schagen tekent voor de musical van De Gouden Kraal. ,,Ik ben er mee begonnen toen mijn eigen dochter hier in groep acht zat. Dat was zo leuk. Ik ben het gewoon blijven doen’’, vertelt hij na afloop van een van de laatste repetities voor het grote optreden.

,,Het grote voordeel van mijn positie als buitenstaander is dat ik geen geschiedenis heb met de kinderen. Ik beschouw ze stuk voor stuk als jonge acteurs, probeer ze allemaal gelijk te behandelen. Ik wil dat ze heel duidelijke voelen dat ze er allemaal toe doen. Ik zeg altijd: kleine rollen bestaan niet.’’

Van Schagen probeert de kinderen in de maanden voorafgaand aan de musical de beginselen bij te brengen van drama. Hij laat ze vragen stellen zoals: Wat doe je eigenlijk op het podium? Hoe kun je het stuk spelen alsof het de allereerste keer is? Wat is je personage? Hoe verhoud je je tot de andere spelers, tot het publiek?

Verbinding

,,Ik leer ze dat hun eigen rol niet een op zichzelf staand iets is. Er moet verbinding zijn. Dat is ontzettend lastig voor kinderen.’’

Van Schagen doorliep jaren geleden zelf de toneelschool van Maastricht, en ook de Desmond Jones Mime School in Londen. Afgelopen januari kwam er vanwege de grote reorganisatie bij de omroep na 22 jaar een einde aan zijn dienstverband bij de NTR.

Daar werkte hij als dramaregisseur-scenarioschrijver aan programma’s als Zandkasteel, Vroeger&Zo, Vrienden zonder Grenzen, De Middeleeuwen, Kinderen Geen Bewaar. Sindsdien geeft hij dramalessen aan de hoogbegaafde leerlingen van OBS De Werf in Huizen en werkt hij als trainingsacteur.

Drempels

Van Schagen vindt het mooi om te zien hoe kinderen drempels overwinnen, hoe ze dingen doen waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze dit zouden durven.

,,Een succeservaring. Iets dat ze hun hele leven meenemen. Als ze later eens in het openbaar moeten spreken, of een presentatie moeten houden, kunnen ze op die ervaring terugvallen.’’

De laatste weken voor de grote uitvoering wordt het aantal repetities geïntensiveerd. Van Schagen: ,,Ik ben een perfectionist. Het moet goed. En ik moet zeggen; ik kom heel ver met ze. Bijna elk jaar zie ik ook talenten voorbij komen. Fantastisch om te zien. En dan de verbazing van de ouders die zeggen: ’nooit gedacht dat dit er in zat!’.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.