Dikke Muis voor tienduizend euro per jaar aan de Loosdrechtse Plassen

Jan Herman Baas
Loosdrecht

Paviljoen De Dikke Muis betaalt tienduizend euro huur per jaar voor een tijdelijke plek in Oud-Loosdrecht. Daar bovenop heeft verhuurder Wijdemeren bedongen dat een werkzoekende in dienst wordt genomen en dat de toiletten in het witte gebouw aan de Eerste Plas openbaar toegankelijk zijn. De huurovereenkomst geldt voor twee jaar.

Dat schrijft het college aan Loosdrechter G. van der Spoel, die begin augustus zijn misnoegen kenbaar maakte over de snelle deal. Met hem waren de horeca-ondernemers langs de Oud-Loosdrechtsedijk ook onaangenaam verrast. Was er dan een aanbesteding geweest? Hadden ze wat gemist? Waren de voorwaarden niet wat schappelijk? Moest er nog wel een concurrent bijkomen in een moeilijke markt? Het college houdt echter voet bij stuk.

Privaat

Openbare aanbesteding was niet nodig omdat de gemeente hier handelt als private grondeigenaar. Er is bovendien sprake van een marktconforme huur die gebaseerd is op taxatie, aldus het college. De nutsvoorzieningen zijn voor rekening van de huurder. Rekening is volgens het college gehouden met de plek aan het water, nabij de passantenhaven en aan een door de gemeente strak bestraat stukje Loosdrechts Terras. ,,De huurder huurt geen aanlegplaatsen, de passantenhaven is bestemd voor passanten en niet voor het aanleggen van bootjes voor verhuur of rondvaartboten.’’

Tijdelijk

Eind juli werd de zaak beklonken tussen horeca-ondernemer Walter Muis en wethouder Theo Reijn. Een maand later stond er een eenvoudig, maar sfeervol wit strandpaviljoen. Het college houdt vol dat de verhuur past bij het besluit van de gemeenteraad om het projectgebied tijdelijk in te richten. Dat zou beter passen bij het braakliggende terrein dat al jaren wacht op een mooie invulling. Dat er ook gratis geparkeerd wordt naast het restaurant, vindt het college niet meer dan logisch. Er is immers sprake van een openbare weg. Er worden dus niet exclusief parkeerplaatsen gepacht.

Bedenkingen

Of de brief, die ook aan de gemeenteraad is gestuurd, nog een staartje krijgt is nog niet duidelijk. Sommige fracties hebben eerder al bedenkingen geuit tegen de handelwijze van de gemeente, want plaatselijke ondernemers zouden helemaal geen kans hebben gehad om iets te ontwikkelen op dat terrein.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.