Gemeente wil dassen op landgoed Soesterberg vangen

Soest

De gemeente Soest wil maandag starten met het plaatsen van hekken op landgoed De Oude Tempel in Soesterberg, om de dassen die daar zitten te vangen.

De Oude Tempel is een landgoed waar woningbouw gaat komen. Er zijn tot 300 woningen gepland, als onderdeel van Hart van de Heuvelrug. Elders krijgt natuur meer ruimte, maar op deze plek middenin het dorp Soesterberg zou als tegenwicht dan het groen moeten wijken voor woningen, zo is begin deze eeuw afgesproken. Het plan stuit echter op onbegrip van dorpsbewoners. Die besloten eind vorig jaar al naar de Raad van State te stappen, in een poging het plan te dwarsbomen. Zij vinden dat ’het laatste groen van Soesterberg bebouwen veel te ver gaat’.

Omwonenden zijn door de gemeente per brief geïnformeerd over het plan de dassen te vangen, en waren gisteren bezig om Soest schriftelijk te vragen het plan in elk geval uit te stellen. „Wij willen dat eerst gewacht wordt op de uitspraak van de rechter”, aldus Gerben Stormbroek, raadslid van Partij Ons Soesterberg (POS), de partij die ontstond als reactie op het plan voor de Oude Tempel. En dankzij voldoende stemmen ook een raadszetel haalde. Stormbroek zelf was, nog voor hij politiek actief werd, tegenstander van het plan. Hij woont vlakbij het landgoed, al is dat nog niet zo lang.

Volgens de gemeente zouden de op Oude Tempel levende dassen sowieso verplaatst worden, meldt woordvoerder Mark Kokos. „Er is daar in dat gebied te weinig ruimte.” Soest heeft ontheffing van de provincie voor het vangen en zegt dat het gebeurt in overleg met landelijke organisatie Das en Boom. „Ze worden naar het gebied Laarschenberg bij Rhenen gebracht”, aldus Kokos. Dat ligt ten oosten van Rhenen en wordt beheerd door het Utrechts Landschap.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland