Inbrekers betrapt in Hilversumse woning: celstraffen geëist

Inbrekers betrapt in Hilversumse woning: celstraffen geëist
Hilversum

De officier van justitie heeft 12 maanden celstraf geëist tegen de 26-jarige Quassim A. (26) voor onder meer een inbraak op 30 december aan de Liebergerweg in Hilversum. De medeverdachte Elias el J. (21) hoorde 46 dagen celstraf en 240 uur werkstraf eisen.

Naast de inbraak wordt A. verdacht van heling van een horloge en het pinnen met een gestolen bankpas.

„Ik ben er van overtuigd, gezien uw strafblad, dat u ook betrokken bent geweest bij twee andere woninginbraken. Alleen het wettige bewijs ontbreekt’’, aldus de officier van justitie die doelde op twee inbraken in Hilversum, een op 11 oktober aan de Oosterengweg, de ander op 18 november aan de Utrechtseweg waarbij sieraden, geld en een pinpas gestolen zijn.

De woninginbraak waarvan de officier van justitie wel vindt dat die wettig en overtuigend te bewijzen is, was op 30 december vorig jaar aan de Liebergerweg in Hilversum.

Verjaardagsfeestje

Die avond rond 20.30 uur komen de eigenaresse en haar zoon na een verjaardagfeestje thuis. Bij het parkeren van de auto ziet de zoon dat er boven in het huis licht brandt. Hij denkt dat zijn moeder die middag bij het verlaten van de woning vergeten is het licht uit te doen en slaat er verder geen acht op.

Pas als hij de woning nadert, ziet hij dat het achterraam kapot is. Binnen hoort hij iemand de trap afkomen. Als de inbreker de bewoners ziet, schreeuwt hij naar boven en komt een twee inbreker tevoorschijn.

Beide inbrekers stormen de trap af en rennen naar buiten naar een auto die verderop geparkeerd staat.

De zoon rent hen achterna en is in staat het kentekennummer van de auto te noteren.

De politie die ondertussen gealarmeerd is, herkent het nummer en kan een uur later beide verdachten aanhouden. Ze rijden op dat moment op de A30 bij Barneveld en zijn onderweg naar de woning van A. in Ede. Achterin de auto liggen allerlei inbrekersspullen, zoals een bivakmuts, handschoenen, zaklantaarn en een breekijzer.

Adrenaline

Zowel A. als El J. ontkennen betrokken geweest te zijn bij de woninginbraak. Volgens hen heeft de zoon het verkeerde kentekennummer genoteerd. Sterker nog, El J. is er van overtuigd dat de zoon zo vol adrenaline zat dat hij niet eens in staat was een kenteken te noteren.

Nog minder overtuigend zijn de beide mannen in hun uitleg waarom hun telefoons op het moment van de inbraak in de buurt van de woning uitstraalden waarom de kofferbak van de auto vol lag met inbrekersspullen.

Voor de officier van justitie is het overduidelijk: „Als ik naast deze bewijzen ook nog eens uw justitiële verleden met talrijke vermogensdelicten erbij haal, dan is er voor mij maar een conclusie namelijk dat u het bent geweest die die woningoverval heeft gepleegd.”

Of de rechtbant dat ook vindt, wordt over twee weken duidelijk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie