Zorgtopman Inovum kreeg vier ton mee

Eugène Staffhorst
Hilversum

Bestuurder Wim Schimmel van zorgorganisatie Inovum (Wijdemeren en Hilversum) kreeg vorig jaar de één na hoogste vertrekregeling van alle zorgbestuurders in Nederland.

Schimmel ontving in totaal 385.742 euro, toen hij na dertien jaar bij Inovum vertrok. Alleen Chris Marsman van Kwadrantgroep in Friesland scoorde hoger. Hij kreeg dik vijf ton mee.

AbvaKavo FNV maakt jaarlijks een ranglijst van ’teveelverdieners’ in de zorg. De vakbond concludeert dat ondanks drastische bezuinigingen in de zorg en massaal verlies van banen de inkomens en ontslagvergoedingen van veel bestuurders nog steeds riant zijn.

Inovum runt onder andere de verpleeghuizen De Beukenhof in Loosdrecht en Gooierserf in Hilversum en verhuurt 55+ appartementen bij Veenstaete in Kortenhoef. Volgens de nieuwe topman Aad de Jonge, die sinds deze week aan het roer staat bij Inovum, is de hoogte van de vertrekregeling voor Wim Schimmel vorig jaar vastgesteld door het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. ,,Dat de raad van toezicht van Invonum het nodig vond het geschil voor te leggen aan de rechter, zegt denk ik, genoeg. De rechter heeft de hoogte van het bedrag vastgesteld op basis van het oude contract.’’

Sinds 1 januari 2013 geldt in Nederland de Wet Normering Topinkomens (WNT). Daarin staat dat een ontslagvergoeding voor bestuurders in de (semi-)publieke sector nooit hoger mag zijn dan 75.000 euro. De kersverse Inovum-topman Aad de Jonge valt onder deze nieuwe wet, waarin tevens is vastgelegd dat bestuurders van zorginstellingen in 2013 en 2014 maximaal 130 procent van het salaris van een minister mogen verdienen. Op 1 januari 2015 wordt dit teruggebracht naar 100 procent.

Bij oudere contracten, zoals die van Wim Schimmel, blijven de oorspronkelijke salarisafspraken nog vier jaar gelden. Daarna wordt het salaris in drie jaar afgebouwd. AbvaKabo FNV vindt het kwalijk dat veel bestuurders in de zorg nog boven de Balkenende-norm zitten. Twee bestuurders van de Koninklijke Visio in Huizen, het expertisecentrum voor slechtzienden en blinden, blijken samen goed voor dik vijf ton. M. de Bruine en P. Beijers staan, met respectievelijk 271.373 euro en 243.105 euro, op de 13e en 25e plek in de Top-50 van veelverdieners.

De raad van toezicht zegt dat Visio de beloningscode voor bestuurders in de zorg volgt. ,,De raad van bestuur is in 2013 teruggebracht van drie naar twee personen. Deze bestuurders zijn ook verantwoordelijk voor onderwijsinstellingen.’’

AbvaKabo FNV heeft ook een landelijk overzicht gemaakt van zorginstellingen waar de meeste ontslagen vallen. Hilverzorg (onder meer Flat Kerkelanden) staat met het verlies van 120 banen op de 14e plek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.