24 uur barhangen met een missie

Best pittig, een etmaal lang barhangen.

Eddie de Paepe
Eemnes

In de kleine uurtjes van de nacht van zaterdag op zondag hadden sommigen van de acht aan de bar vastgeketende Katholieke Plattelands Jongeren die zich inzetten voor de Serious Request 2015-actie het even moeilijk. ,,Op een geven moment heb je alle spelletjes wel gedaan en ben je ook uitgekaart. En aan de bar geketend zitten is natuurlijk verleidelijk, maar teveel drank gaat je ook opbreken. Toch zijn we met steun van mede-KPJ-ers de nacht goed doorgekomen.”

Leon van Dijk, Jelle Rigter, Linda Kies, Mariëlle van ’t Klooster, Jessica Bakker, Sietse Bon, Mitchel van Dijk en Philip van Breemen werden zaterdagmiddag om één uur door burgemeester Roland van Benthem met een ketting voor 24 uur vastgeklonken aan de bar van het KPJ clubgebouw aan de Wakkerendijk. Ze hadden hun vastgeketend ’bar-zitten’ laten sponsoren door familie en vrienden om zo geld bijeen te krijgen voor de Serious Request-actie, waarvoor het Glazen Huis dit jaar in Heerlen staat.

Herhaling

,,We hebben in 2010 ook al eens voor een goed doel zo’n vastketenactie gedaan,” vertelt mede-organisator Jesse van Dijk. ,,Dat was toen een succes, dus voor herhaling vatbaar.” Rondom de vastketenactie zetten de KPJ-ers nog meer acties op poten die geld in het laatje brachten, zoals een kindermiddag, prijzenmarathon, midnight games, Christmas karaoke en nachtelijk limbodansen.

Dit jaar is het doel van de Serious Request-actie oorlogskinderen in onder meer Syrië, Zuid-Soedan en Congo te helpen. ,,In plaats van dat kinderen zich ontwikkelen en leren, zijn ze in oorlogsgebied bezig om te overleven. Een situatie die ook de vrijwilligers van de KPJ niet onberoerd laat en enorm motiveerde om dit weekend tot een ongekend succes te maken en zo veel mogelijk geld in te zamelen.”

Naast de vastketenactie was ook de aflevering van het bijeengebrachte geld een heroïsche bijdrage aan de inzamelactie. ,,Uiteraard moest het eindbedrag ook naar het Glazen Huis in Heerlen worden gebracht,” zegt Jesse van Dijk.

Estafetteverband

,,Een aantal enthousiaste KPJ-ers had bedacht om het geld gesponsord per fiets van Eemnes naar Heerlen te brengen. Vijftien KPJ-ers en oud-KPJ-ers vertrokken daarvoor zondagochtend om acht uur in groepsverband naar het zuiden. Ruim tweehonderd kilometer dus hè! En dat bracht bijna de helft van het bijeengebrachte bedrag op.”

Na de bevrijding van de ’barzitters’ nadat die hun 24 uur erop hadden zitten, vertrokken de KPJ-ers met een bus naar Heerlen om daar aan het eind van de middag de moedige fietsers op te vangen. Aansluitend werd bij het Glazen Huis de cheque met de opbrengst van de actie (10.000 euro) overhandigd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.