’Doorbraak’ in strijd rond De Ridderhof in Lage Vuursche

De Ridderhof; er staan nog negentig huisjes.
Lage Vuursche

Er gloort hoop op een ’doorbraak’ rond het al zeven jaar slepend juridisch gevecht om ontruiming en sloop te voorkomen van de huisjes op recreatiepark De Ridderhof in Lage Vuursche.

Op initiatief van eigenaar Janus Bergervoet van Topparken vinden onderhandelingen plaats tussen zijn aangestelde bemiddelaar en de bewoners van de vakantiehuisjes. ,,Inzet is normalisatie, zoals het juridisch heet: er gezamenlijk uitkomen zonder tussenkomst van de rechter. Ik ben voorzichtig positief. Alternatief is weer een rechtsgang en de uitkomst is onduidelijk, ook voor ons”, aldus bewonersvoorzitter Vijko Lukkien van Résidence De Ridderhof aan de Koudelaan.

,,Onze uitgangspunten zijn: behoud van het groene karakter van het park en mensen die willen blijven, moeten dat ook kunnen. Met verlenging van het huurcontract van de grond. Er zijn ook mensen die een goede reden hebben om weg te willen, vanwege hun hoge leeftijd. Zij horen een redelijke vergoeding te krijgen. In de zwartste fase wilde Topparken de mensen dwingen om de sloopkosten zelf te betalen, maar dat is nu ver naar achter geschoven. We kunnen niet op alle vlakken de hoofdprijs krijgen, maar ik denk dat een historisch moment kan aanbreken”, aldus Lukkien.

Aan tekentafel

De projectontwikkelaar zit aan de tekentafel en laat medio augustus zien hoe het plan voor nieuwe chalets eruit kan zien met behoud van het groene karakter van het park en de huisjes, die blijven staan. ,,Die groene paragraaf is heel belangrijk, omdat het park in de Ecologische Hoofdstructuur zit met beschermde dieren- en plantensoorten.” De bewoners willen alleen akkoord gaan als ook de gemeente De Bilt, waaronder het park valt, en de provincie zich in de plannen kunnen vinden.

Lukkien wil niet zeggen hoeveel recreanten op de wip zitten om te vertrekken. Er waren bij de aankoop door Topparken 110 huisjes. Daarvan zijn er nog negentig over. Een aantal recreanten wil misschien wel weg, maar kon met de strijd rond het park geen koper vinden voor zijn vakantiehuisje.

Lukkien noemt de jarenlange juridische strijd rond diverse vakantieparken in den lande een gevolg van verouderde wet- en regelgeving. ,,Die stamt uit de tijd dat mensen een verplaatsbare kampeervoorziening hadden, maar nu gaat het om bijna complete bungalows waarvan je niet zomaar de huur van de plaats kan opzeggen.”

Vierde huuropzegging

De onderhandelingen begonnen na de vierde huuropzegging. „Ze zijn de tel kwijt’ en ’vreemd dubbelspel’, meldde de website. De bewoners hadden geen antwoord van Topparken gekregen op het verweer tegen de derde opzegging. ’

Bestuurslid Ingrid Bocxe van de bewonersgroep zegt dat veel mensen er niks meer van snappen. ,,In het begin waren we in alle staten, maar nu begint het te slijten. We zitten er nog steeds.”

Meer nieuws uit Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.