’Op weg naar de top maakt tegenslag je sterker’

Laren

De negenjarige Jesse van de hockeyclub Deurne stond met een mengeling van bewondering en leergierigheid te kijken toen zijn idool Robert van der Horst voordeed hoe je een goed backhandschot uitvoert. Dat is een van de specialiteiten van Van der Horst, aanvoerder van het Nederlands hockeyelftal en speler van de Eindhovense hoofdklasseclub Oranje Zwart, waar de kleine Jesse vaak naar de thuiswedstrijden gaat kijken.

170 spelers en 52 keepers van zes tot en met elf jaar namen zaterdag deel aan de Nationale Hockey- en Keepersdag op de velden van de Mixed Hockey Club Laren. De jongens en meisjes uit het hele land kregen aan de hand van 52 begeleiders hockeyclinics die werden gegeven door Joyce Sombroek (keepster van Laren dames 1 en onlangs door de Internationale Hockeyfederatie verkozen tot beste keepster van de wereld), Robert van der Horst (door de Internationale Hockeyfederatie uitgeroepen tot beste speler van de wereld), Maartje Krekelaar, Arek Matuszak, Mila Muyselaar (onder meer wereldkampioen zaalhockey) en keepster Anne Veenendaal, samen met diverse Jong-Oranjespelers.

Wat is er nu mooier dan clinics volgen die worden gegeven door nationale hockeytoppers, die vaak ook nog de idolen van de deelnemers zijn. De ouders beleefden de dag verschillend. Sommigen namen de gelegenheid te baat winkeldorp Laren te verkennen, anderen zochten verveeld troost in hun smartphone en de echte hockeyouders legden de verrichtingen van hun hockeyspruit minutieus vast met een videocamera.

De dag werd afgesloten met een door Sombroek en Van der Horst gegeven presentatie ’Van talent naar de top’, waarbij zij vertelden over hun ups en downs. Zo vertelde Van der Horst dat hij op z’n vijftiende al bij de selectie van heren 1 van Oranje Zwart zat, maar nooit in aanmerking kwam voor de districts- of nationale jeugdselecties. ,,Ik was te klein en te licht. Pas toen ik op m’n negentiende een vaste plek in heren 1 kreeg werd ik gevraagd voor Nederland A en stroomde daarna al snel door naar Jong Oranje en was ineens in no time hét talent van Nederland. Dus geef het niet te snel op, je weet maar nooit wanneer je een kans krijgt.”

Ook Sombroek wees erop dat je van tegenslagen sterker kunt worden. ,,Ik ben ooit begonnen bij een klein clubje in Lochem en door een verhuizing van mijn ouders kwam ik bij Schaerweijde in Zeist. Daarna naar Laren, dat landelijk derde stond. Maar toen Jong Oranje destijds in Boston wereldkampioen werd, zat ik als reserve op de tribune. Dat heeft me toen enorm geprikkeld. Ik kreeg een extra drive erbij te willen horen. Zo kan op weg naar de top een tegenslag ook positief uitwerken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.