Expositie over 'complete oorlog' in Wijdemeren

Casper van den Broek
Wijdemeren

Nu de oorlog en de bevrijding steeds verder in het verleden verdwijnen, worden ook de exposities over deze tijd anoniemer en onpersoonlijker. Bijzondere uitzondering is ’Wijdemeren 70 jaar bevrijding’, samengesteld door mensen, die vaak zelf deze enerverende tijd hebben meegemaakt.

Wie echt het gevoel van de oorlog in Wijderen en het Gooi wil meemaken kan dezer dagen niet heen om ’s-Gravelander Bruin Wallenburg. Zijn hele leven verzamelt hij verhalen en attributen uit de Tweede Wereldoorlog. Tien jaar geleden was een soortgelijke expositie van Wallenburg zo’n succes, dat hij heeft besloten het nog eens dunnetjes over te doen.

,,Mij gaat het er om de mensen de hele oorlog te laten zien’’, vertelt Wallenburg. ,,Dus niet alleen de bevrijding, maar ook aspecten als de Meidagen van 1940 of de Hongerwinter. Ik heb hier bijvoorbeeld een bordje staan met twee aardappelen, twee bloembollen, twee sneetjes brood en 20 milliliter olie of vet. Dat was het dagrantsoen voor mensen uit deze streek. Hier viel de Hongerwinter nog relatief mee. Mensen hadden een tuintje voor groente en fruit. Al moest je er wel voor zorgen dat deze niet werd leeggeroofd. Wat dat betreft kon je beter je tuin aan de achterkant van het huis hebben.

Natuurlijk ontbreekt de jodenvolging ook niet. Zo is op de expositie onder meer het originele bordje te zien waarop staat dat joden in Kortenhoef niet gewenst zijn.

De basis voor de verzameling is aangelegd door schoolmeester Haverkamp uit ’s-Graveland, die vervolgens door Wallenburg is overgenomen. Ook militair Raviv van Renssen, gesneuveld in Srebrenica, heeft meegeholpen om de collectie uit te breiden.

In de afgelopen tien jaar is onze herinnering aan de oorlog natuurlijk veranderd. Voor veel kinderen is de Tweede Wereldoorlog even ver weg als de 80-jarige oorlog. Toch merken de vrijwilligers van de historische kringen van Ankeveen, Kortenhoef, ’s-Graveland en Loosdrecht, die aan deze expositie meewerkten, dat de belangstelling groter is dan in de jaren zeventig.

En verder merken zij ook dat niet alles meer zo zwart-wit is. Niet iedereen zat bij het verzet of bij de NSB. ,,NSB’ers konden hier in de dorpen amper naar buiten treden’’, aldus Wallenburg, ,,want dan had je geen leven.’’ Ook het feit dat niet alle Canadese bevrijders van die lieverdjes waren komt naar boven. ,,Ook de geallieerden maakten zich schuldig aan plundering. Maar als je alles bij elkaar optelt hadden we toch hoofdzakelijk voordeel van ze. Ze lieten bijvoorbeeld al hun legervoertuigen hier achter.’’

De expositie ’Wijdemeren, 70 jaar bevrijding’ is gratis te bezoeken vanaf vandaag tot en met dinsdag 5 mei. Iedereen is welkom in restaurant ’De Drie Dorpen’ aan de Cannenburgerweg 51 in Ankeveen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.