’Uitbreiding beschermde dorpsgezichten Huizen’

Eddie de Paepe
Huizen

Om de vele oude panden in de historische kern van Huizen te beschermen moeten de beschermde dorpsgezichten worden uitgebreid. De Vrienden van het Oude Dorp Huizen zijn bezig met het onderbouwen van dit pleidooi richting gemeente.

Veel gezichtsbepalende panden met cultuurhistorische waarde staan nog buiten de gebieden die vallen onder het beschermd dorpsgezicht. „Een gemiste kans”, stelt voorzitter Yvonne van Sluys. De Vrienden gaan de gemeente(raad) adviseren om de beschermde gebieden uit te breiden, bij voorkeur naar de hele historische kern. „Eigenaren mogen aan de binnenkant van hun panden toch doen wat ze willen, maar het gaat ons om de buitenkant. De sfeer van het Oude Dorp. Die moet beter beschermd worden.” De Vrienden vinden onder meer dat de Wijgert Kooij-buurt alsnog beschermd moet worden. „Waarom aarzelt de gemeente in dat soort gevallen?” Met name wanneer ’onbeschermde’ historische panden in andere handen overgaan kunnen er volgens Van Sluys ’heel rigoureuze dingen’ gebeuren. „Sommige ontwikkelaars willen alleen maar de grond hebben om er zoveel mogelijk huizen neer te zetten.”

Door oplettendheid en acties van omwonenden en Vrienden kan bij tijd en wijle onheil worden afgewend. Een recent voorbeeld biedt de oude boerderij aan de Valkenaarstraat. „Daar waren we heel vroeg bij”, meldt Van Sluys. Te vaak resulteert immers voor de Vrienden alleen nog slechts een achterhoedegevecht: alle (sloop)vergunningen zijn al verleend.

De Vrienden doen meer dan de hakken in het zand zetten. „Omwonenden kijken vaak met angst en beven naar wat er gaat gebeuren en hoe zij daar zelf slechter van worden. Wij kiezen een positieve insteek en gaan met zo’n nieuwe eigenaar in gesprek. Wij waarderen dat hij het avontuur aangaat en zoveel geld in het opknappen van zijn pand stopt.”

Het zit soms in kleine dingen. Zo wilde de eigenaar van Valkenenaarstraat 56 de oude hooiberg slopen. „Ik heb hem een plaatje uit een interieurtijdschrift gestuurd van een hooiberg, waarvan een prachtig terras met loungeset was gemaakt.” Goed idee, vindt de eigenaar, die ook afziet van de geplande sloop van de hoge gepotdekselde schutting. „Wij hebben hem erop gewezen dat een nieuwe schutting een stuk lager moet zijn,” vertelt Van Sluys.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.