Getipt: Kunstmarkt tijdens het Havenfestival in Huizen

Maja Boot doet tijdens de kunstmarkt een workshop voor kinderen.© foto pr

Marit Versteeg
Huizen

Wekelijks laat De Gooi- en Eemlander in de rubriek ’Getipt’ iemand aan het woord die enthousiast is over een cultureel evenement in de regio. Dat kan een toneelstuk zijn, een expositie of een concert. Deze week: Olga Dol over de kunstmarkt tijdens het Havenfestival (17 september) in Huizen met kraampjes van 22 kunstenaars en workshops voor kinderen.

,,Vorig jaar hadden we voor het eerst een kunstmarkt tijdens het Havenfestival, maar toen stonden de kraampjes een beetje verdeeld over het terrein. Dat was eigenlijk niet zo leuk, want daardoor kregen de kunstenaars niet de belangstelling die ze verdienden. Dit jaar gaan we dat dus anders doen en krijgt de markt een eigen terreintje, op het grasveld achter de botterwerf. Daar zijn we heel blij mee. Langs het gras staat een wand van hekwerk dat gebruikt kan worden om schilderijen op te hangen, wat de markt extra kleurrijk maakt.”

,,Mijn man is secretaris van de stichting Huizer Botters en daardoor ben ik ook betrokken geraakt bij de Huizerdag.”

,,Ik had het idee om ook kunst toe te voegen aan de Huizerdag, want veel mensen vinden kunst leuk. Ik ben zelf ook een liefhebber van kunst, ik ga veel naar musea en ben heel lang gastvrouw geweest bij Singer.”

,,Dat vrijwilligerswerk mag ik helaas niet meer doen, want ze vinden dat je moet stoppen als je 72 bent. Ja, jammer, maar het is niet anders. Daardoor heb ik nu dus wel tijd om deze kunstmarkt te organiseren. Wat dat betreft moet ik het wiel nog uitvinden, maar het is wel heel leuk om te doen.”

,,Er staan een paar kunstenaars uit Huizen op de markt: Beatrix Frederiks, Pieter Hogenbirk en Robbert Strüwer, maar het is begin oktober ook Atelierroute en veel Huizer kunstenaars vinden het dan te veel om allebei te doen.”

,,Op de grote kunstmarkt in Almere heb ik toen contact gezocht met kunstenaars van wie het werk mij aanspreekt. Daar heb ik leuke contacten gelegd met mensen die nu ook bij ons meedoen. Ook wel leuk om te weten is dat Pieter Hogenbirk als sneltekenaar ook portretjes maakt op bierviltjes. En voor kinderen zijn er workshops door Maja Boot, waarmee ze ook een prijs kunnen winnen.”

,,Ik maak zelf Venetiaanse maskers, maar dit jaar sta ik zelf niet op de markt. Ik richt me helemaal op de organisatie. Misschien als het dit jaar goed gaat, dat ik volgend jaar ook een kraampje wil.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.