'Horeca-explosie' in Soest, te veel nieuwe zaken

Eric Lorier
Soest

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Soest-Baarn eist maatregelen tegen de enorme uitbreiding van het aantal horecazaken in Soest. Het onderwerp wordt donderdagmiddag besproken tijdens een overleg met het gemeentebestuur.

De branchevereniging pleit voor een keihard verbod op extra zaken. Wat betreft de horeca-ondernemers is de grens bereikt en mag er alleen nog een horecazaak (of horeca-gerelateerd bedrijf) bij als er eerst een ander verdwijnt. Het gemeentebestuur heeft de mogelijkheden om dit te doen, aangezien de gemeente de vergunningen verleent.

De horeca-ondernemers hebben zo uit de losse pols becijferd dat er de afgelopen jaren minimaal zestien horecabedrijven (of horeca gerelateerd) bij zijn gekomen in Soest. Dat is een toename van 25 procent bovenop het bestaande aantal. De branchevereniging slaat alarm omdat er her en der in Soest plannen bestaan voor nog meer cafés, eethuisjes, afhaalcentra en andere vormen van horeca.

De afgelopen jaren zijn diverse winkelpanden omgevormd tot horeca. Zo is de oude Rabobank in Soest-Zuid inmiddels een Grieks restaurant, zijn de stationsgebouwen in Soest-Zuid en Soestdijk tegenwoordig kippenrestaurant en DLC-café, vult grandcafé De Lindenhof de plek van een zorginstelling, en ga zo nog maar een tijd door. Ook ziet Koninklijke Horeca Nederland onder meer bij bakker Verkley en delicatessenwinkel Joh. Mets de aandacht steeds meer verschuiven richting de horeca.

De branchevereniging voert aan dat de horeca in Soest veel concurrentie ondervindt van de grote uitbreiding van het aantal zaken, terwijl de branche het sowieso al zwaar heeft door de economische recessie.

Het onderwerp komt donderdag aan de orde in het Zakelijk Overleg Soest, een regulier overleg tussen de Soester Zakenkring en het gemeentebestuur.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.