Klassenstrijd aan de Vreelandseweg

Bedrijfsterrein rond 1980.© Foto Streekarchief Gooi en Vechtstreek/Collectie De Gooi- en Eemlander

Ronald Frisart
Hilversum

Binnenkort ligt op de hoek van de Vreelandseweg en de Gijsbrecht in Hilversum nog slechts een kale vlakte. Akkoord, groothandel in hout en bouwmaterialen PontMeyer laat er vervolgens een nagelnieuwe vestiging uit de grond stampen, maar een lange geschiedenis van houthandel op deze plek is na het sloopwerk toch fysiek verdwenen. Alle reden een kleine episode uit dat verleden voor vergetelheid te behoeden.

Al ruim voor de Tweede Wereldoorlog zat hier NV Houthandel v/h Jacob Dels, in 1931 werd het Houthandel v/h G. Key en ver in de tweede helft van de vorige eeuw uiteindelijk PontMeyer.

Tientallen jaren stonden hier uiteraard grote houtloodsen en sinds 1937 een kistenfabriek (rechts op de zwart-wit-foto, die rond 1980 is gemaakt). Bij die kistenfabriek hoorde de karakteristieke hoge opslag (uiterst rechts) van mot - houtafval, zaagsel. Links op de foto is nog een stukje van het kantoor te zien. Nog verder naar links stond evenwijdig aan de Vreelandseweg een bedrijfswoning, met daaronder enkele garages voor bedrijfswagens.

In die bedrijfswoning huisde lange tijd de werfbaas met zijn gezin. Het Algemeen Beschaafd Nederlands was aan de meeste gezinsleden niet zo erg besteed, ze spraken, op de oudste zoon na, behoorlijk plat. Het Key-personeel sprak de sympathieke werfbaas aan met Meindert, zoals hij inderdaad heette, maar zijn echtgenote noemde hem ’Maimp’. Ook de jongste zoon heette Meindert, maar volgens een ijzeren logica noemde zijn moeder hem ’Maimpie’.

Toen Maimpie een jaar of vijf oud was, het zal 1965 of iets later zijn geweest, haalden enkele mannen die op de werf werkten eens een grap uit, zo vertelde het personeel later. Ze stookten het ventje op het kantoor binnen te wandelen en bij toenmalig vestigingsdirecteur Jan Giskes meer loon te vragen voor zijn vader. En ja hoor, daar ging Maimpie.

Eenmaal in het kantoor kwam hij inderdaad oog in oog te staan met directeur Giskes. „Me voader mot meer lòn!”, stelde het kereltje gedecideerd. Klassenstrijd op postzegelformaat. Giskes, een heel aimabele man, sprak het knaapje vriendelijk toe, resulterend in de uitnodiging om maar weer buiten te gaan spelen.

Maar zo liet Maimpie zich niet afschepen. „Me voader mot meer lòn!”, eiste hij nogmaals. Opnieuw een vriendelijke weigering. Waarop Maimpie, alvorens zich om te draaien en naar buiten te lopen, directeur Giskes tegen een scheen schopte en hem toevoegde: „Klòtzak!”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.