Twee palingstropers moeten dokken

Jurgen Swart
Eemdijk

Twee palingstropers uit Eemdijk zijn maandag door de economische politierechter in Utrecht veroordeeld tot geldboetes.

De jongste verdachte, de 62-jarige Jacob van D. kreeg 900 euro opgelegd waarvan 300 euro voorwaardelijk. Zijn 66-jarige dorpsgenoot met precies dezelfde initialen, maar een andere achternaam, moet netto 500 euro afrekenen met justitie.

Tips

De inspectie kreeg ruim een jaar geleden anonieme tips dat de twee Eemdijkers paling vingen terwijl dat streng verboden is.

Inspecteurs hielden de twee mannen en hun boot een tijdje in de gaten en de aanwijzingen stapelden zich snel op. In de boot vond de politie drijvers. De verdachten voeren midden in de nacht uit op het Eemmeer. De politie zag dat de twee mannen later die nacht een zware bak naar de kant droegen. In die bak vond de politie 44 palingen.

Verzet

De politie wilde de 62-jarige Van D. aanhouden maar hij bood verzet. Toen de kleinzoon van de man begon te huilen, staakte de politie haar pogingen. Maar dit verzet kwam wel op de dagvaarding. Daarom moet deze verdachte 100 euro meer boete betalen.

De jongste verdachte was niet op de zitting. Advocaat Kiela vertelde dat deze Eemdijker op vakantie was. De andere Eemdijker vertelde dat hij de paling had gekocht. Hij liet die paling in het zout sterven om ze daarna te roken en te verkopen. Hij doet dit al zijn hele leven op die manier. Volgens zijn advocaat gaat dat al generaties op deze manier in Spakenburg. Hij vond dat de officier weinig van de vis en van Spakenburg begreep.

De officier stelde vast de dat de twee mannen vier wetten hadden overtreden omdat de paling tegenwoordig een beschermde diersoort is. De paling kan uitsterven, voegde zij eraan toen. De stropers hadden de dieren met haken en zout ook onnodig laten lijden. Zij eiste werkstraffen van 80 en 60 uur waarvan de helft voorwaardelijk.

De advocaat vond werkstraffen overdreven voor deze twee mannen die een compleet blanco strafblad hadden. Hij vond een geldboete voldoende. De rechter vond overduidelijk dat de twee Eemdijkers de wet hadden overtreden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.