Smeed 4-daagse op Botterwerf in Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

De zwarte vegen staan bij sommigen op het gezicht, om over de handen nog maar te zwijgen; die zijn bij iedereen zwart. De derde Vuurspetters Smeed 4-daagse op de Botterwerf is overduidelijk begonnen. Tot en met donderdag krijgt een tiental smeedliefhebbers de fijne kneepjes van het smeden uitgelegd door Annelied van Dijk, ’Dochter van de Smid’.

Samen met haar vader legt Van Dijk de groep uit hoe ze een kandelaar moeten maken. De dochter van de smid houdt een stuk ijzer in het vuur, diep onder de kolen. Eenmaal gloeiend heet geworden, legt ze het onbewerkte stuk ijzer op tafel.

Vader Van Dijk dient vandaag als assistent en slaat met een beitel op het ijzer. Niet zomaar, natuurlijk. Maar precies op de plekken waar, en wanneer zijn dochter dat wil. ,,De smid heeft altijd het woord”, zegt ze, waarna een luidkeels ’ja’ klinkt, wat betekent dat haar vader op het ijzer mag slaan.

Van Dijks vader is niet toevallig haar assistent. Ze heeft het vak immers van hem geleerd. Haar officiële opleiding volgde ze bij het Gilde van de Kunstsmeden.

Tuinieren

En dat is te zien. Helder en rustig legt ze, stap voor stap, uit wat er moet gebeuren. Concentreren is volgens haar het belangrijkst. Vervolgens moeten de duo’s zelf aan de slag. Deelneemster Marian van Weert vergelijkt het smeden met tuinieren. ,,Ook leuk, maar hier moet je over de stappen nadenken. En ze volgen. Anders gaat het meteen fout.”

Ondertussen is een handvol toeschouwers gearriveerd. Een Oostenrijker maakt driftig foto’s van het gebeuren, anderen kijken muisstil toe hoe vader en dochter Van Dijk te werk gaan. Nadat Annelieds vader de beitel na de laatste slag heeft neergelegd, zoekt hij even een plekje om uit te rusten.

De dochter van de smid - niet toevallig ook exact haar bedrijfsnaam, haar familie smeedt al vijf generaties lang - rondt het werk vervolgens af. Nu zijn de deelnemers aan de beurt.

Lelijk

,,’Waarom een vierdaagse?’ Een cursus staat zo lelijk”, zegt Van Dijk terwijl ze haar smeden in opleiding op weg helpt. En de vierdaagse is een succes. In augustus volgt alweer de vierde editie. Het liefst zou Van Dijk buiten aan het werk gaan, en met nog veel meer mensen, maar ze vraagt zich hardop af of het dan nog wel te managen valt.

Nu heeft ze tenminste evenveel aandacht voor iedereen. Dat is soms nodig ook. ,,Er was eens een mevrouw van tachtig jaar. Ze wilde dit zo graag nog eens een keer doen. De kracht miste ze natuurlijk, maar we hebben haar geholpen en ze vond het geweldig.”

Dat geldt ook voor vader en zoon Van Leest. Vader Ton van Leest ’mocht mee’ met zijn zoon, die de Smeed 4-daagse voor zijn slagen cadeau heeft gekregen. Zijn zoon gaat werktuigbouwkunde studeren, vader Ton bevalt het smeden ook wel. ,,Je smeedt hier niet alleen ijzer, je smeedt ook een band met elkaar.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.