Debat in Weesp over lege winkels in de binnenstad

Tamar de Vries
Weesp

Er komt een raadsdebat over de winkels in de binnenstad. Het gaat in het debat vooral over de mogelijkheden om de bestemming van winkelpanden te wijzigen om zo meer levendigheid te krijgen.

Aanleiding voor het debat is de onvrede onder winkeliers in de Slijkstraat over de weigering van b en w om een bankshop toe te staan in een pand met een winkelfunctie. In de commissie SOB in december kwam die onvrede aan de oppervlakte en werd er besloten om in het nieuwe jaar een raadsdebat te houden over de ontwikkelingen in de detailhandel in de binnenstad.

De leegstand van winkels in Weesp valt over het algemeen wel mee, maar de Slijkstraat heeft het moeilijker. ABN Amro wilde een bankshop vestigen in het sinds juni 2013 leegstaande pand van Expert. Probleem was de bestemming ’dienstverlening’ die de bank nodig had, terwijl er de bestemming ’detailhandel’ op rust. Uiteindelijk is het goed gekomen, omdat de bank in een ander leeg pand in de straat trok dat wel de bestemming ’dienstverlening’ heeft.

In de aanloop naar het debat dat op 7 maart in de commissie SOB plaatsvindt, hebben b en w een memo opgesteld. Daarin staat dat op basis van landelijke trends en ontwikkelingen het leegstandspercentage zal stijgen, hoewel een matigend effect te verwachten is van de nieuwbouw in de Bloemendalerpolder (Weespersluis).

Opties

B en w noemen drie opties voor de toekomst. Optie één is vasthouden aan het huidige beleid. Dat levert meer leegstand op dan wanneer dienstverlening wordt toegestaan in winkelpanden.

Optie twee is om de leegstand in de Slijkstraat te bestrijden met transformatie naar dienstverlening en eventueel andere functies toestaan. B en w merken daarbij op dat bankshops natuurlijk geen publiekstrekkers zijn.

Optie drie is tijdelijk toestaan van andere functies voor een periode van vijf jaar. ,,Daarna kan de winkelfunctie terugkeren, op basis van de verwachte vraag uit de Bloemendalerpolder”, stelt het college.

Het college voelt zelf het meeste voor optie drie. ,,Het biedt de meeste flexibiliteit voor marktpartijen en de gemeente om de invloed van de Bloemendalerpolder gaandeweg bij de binnenstad te betrekken.” B en w verwerken de uitkomst van het raadsdebat in het zogeheten binnenstadsplan, dat tussen april en juni gepland staat.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.