OM wuift aangifte Wilders tegen Hilversumse activiste weg

Anne Fleur Dekker.© Archieffoto

Henk Runhaar
Hilversum

Meer dan een jaar had het Openbaar Ministerie (OM) nodig om nu tot de conclusie te komen dat de aangifte van PVV-leider Geert Wilders tegen Hilversumse linkse activiste Anne Fleur Dekker geen strafzaak waard is. Zelfs geen sepot, want Dekker is nooit aangemerkt als verdachte in deze zaak.

Dat laat het OM desgevraagd weten. Wilders deed aangifte vanwege een tweet van Dekker. ’Wie gaat er mee 500 stenen op Geert Wilders gooien? Vind ik wel een ludieke actie’, twitterde de Hilversumse begin 2016.

Dat was volgens het OM een reactie op een tweet van iemand die zei op te zoek te zijn ’naar mensen die samen met mij stenen willen gaan gooien naar de moskee van Beringen, minstens 500 mensen, als ’ludieke’ reactie op het radicaal moslimgeweld van de afgelopen nachten’.

Cynisch

Dekkers tweet was bedoeld als cynische reactie op de ’Beringen’-tweet, stelt het OM. ,,Zij heeft verklaard dat ze niet heeft opgeroepen tot geweld en dat ook nooit zal doen.’’ De officier van justitie keek naar de context, inhoud en plaats van Dekkers uiting. De conclusie: ,,De tweet moet niet letterlijk worden opgevat. Aangezien het bedoeld is als een kritische noot bij de andere tweet, is er geen sprake van bedreiging of opruiing.’’

Geert Wilders is inmiddels geïnformeerd over deze uitkomst, laat het OM weten. Anne Fleur Dekker niet. Ze is niet verbaasd, zegt ze in een reactie. ,,Toen ik vorig jaar na een onderduikperiode vanwege bedreigingen uit extreemrechtse hoek net weer thuis was, kreeg ik al te horen dat ze er verder geen onderzoek naar zouden doen.’’

Waarom het vervolgens nog een jaar moest duren voor het OM een besluit nam, is niet duidelijk. Uit navraag van deze krant blijkt dat Wilders aangifte deed in Den Haag, waarna het geruime tijd duurde voor de zaak werd overgedragen aan het OM Midden-Nederland.

Naamsbekendheid

Wilders’ actie leverde de 24-jarige Dekker grote naamsbekendheid op. De PVV-leider kwam de mondige Hilversumse ’op het spoor’ nadat ze op linkse opiniewebsite Joop een column had gepubliceerd waarin ze Thierry Baudet ’Wilders in schaapskleren’ noemt. Aanhangers van FvD-leider duikelden haar ’500 stenen’-tweet op.

Dekker moest onderduiken buiten Hilversum vanwege serieuze bedreigingen. De aangifte van Wilders zorgde er volgens haar voor dat de mediastad aanzienlijk langer niet veilig voor haar was.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.