Boekpresentatie in Muiden draait uit op gezellige reünie van boeren

De boeren bijeen bij Gieling.© Foto Dick Rozendaal

Tamar de Vries
Muiden

De presentatie van het boek ’Verdwenen boerderijen’ van Margriet Schellekens is uitgedraaid op een ’boerenreünie’.

Schellekens spoorde de families op die generaties lang in de boerderijen woonden langs de (oude) A1. Door de verlegging van de weg en de aanleg van het aquaduct werden de boerderijen gesloopt. Het idee voor het boek werd ooit geopperd bij de historische kring.

„Alle boeren van de boerderijen en hele families die er hebben gewoond waren gekomen. Het werd een reünie, mensen die elkaar soms in jaren niet gezien hadden”, vult Ayla Blüm van de Historische Kring Stad Muiden aan.

Blüm is blij dat Margriet Schellekens het op zich genomen heeft de bewoners van alle boerderijen met namen als Kooilust, Land voor Zand en Zinnigveld te interviewen. In het boek vertellen de bewoners over de geschiedenis van hun boerderij en landerijen, die soms al generaties lang in de familie zijn. „De HKSM is blij dat een stuk geschiedenis van Muiden niet vergeten zal worden.”

Schellekens vertelde dat ze heel veel gesprekken heeft gevoerd en soms ver moest rijden om een foto op te halen. Ook was er veel zoekwerk in archieven in Naarden en Weesp en ze moest kadasterkaarten bekijken. Het eerste exemplaar reikte de schrijfster uit aan Ans Portengen-Beukeboom, als vertegenwoordiger van de bewoners die aan de oude rijksweg hadden gewoond en die haar had geholpen met de eerste verhalen. Wethouder Gerben Struik kreeg - als ’wijkwethouder’ van Muiden en Muiderberg - het tweede exemplaar overhandigd.

De eerste aanzet voor het boek werd gegeven door Jan van der Heijden, erelid van de HKSM. Hij vond dat er met de boeren uit de Bloemendalerpolder en de Gemeenschapspolder moest worden gesproken, anders zou de geschiedenis van de gesloopte boerderijen verdwijnen.

Het boek is te koop bij de HKSM in het Muizenfort voor 17,50 euro.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.