Bart Hoolwerf pakt goud op EK inline-skaten

Bart Hoolwerf was de beste A-junior op het EK puntenkoers.© Foto Studio Kastermans

Nico Vink
Heerde

Bart Hoolwerf kraaide van blijdschap, op één been en met twee armen in de lucht, toen hij over de finish van de tien kilometer puntenkoers kwam op het EK inline-skaten in Heerde. De A-junior uit Eemdijk pakte na formidabel teamwerk met Chris Huizinga en Louis Hollaar het goud.

,,Ik voelde me sterk, kwam makkelijk in mijn slag en kon mijn snelheid behouden’’, reageerde de 18-jarige Hoolwerf. ,,Dit is het mooiste wat ik tot nu toe heb bereikt.”

Hij reed weg in de finale en kwam solo over de finish. Dat moest ook om zijn Italiaanse concurrent voor te blijven. ,,Want ik wist dat ik in de sprint niet van hem zou winnen. Mijn plan was om rustig aan te doen en in de tiende ronde weg te rijden, als de anderen kapot zouden zijn van al het sprinten. En dat lukte.’’ Het feestje was daarmee compleet nadat zijn vriendin Maya de Jong al twee keer Europees kampioene was geworden. Zaterdag in Steenwijk op de marathon werd Hoolwerf vijfde.

EK-debutant Merijn Scheperkamp uit Hilversum behaalde in alle zes onderdelen bij de B-junioren de top tien. Vierde op de relay was zijn beste prestatie, met verder een zesde, zevende, negende en twee tiende plaatsen. ,,Het was een geslaagd toernooi’’, vond de jongeling.

Meer nieuws uit Sport Regionaal