De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Joyce Huibers

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Neem de kinderen mee naar de voorstelling van The City Speelt in Weesp, luister naar twee lezingen bij de boekhandel in Soest of geniet van de expositie ’Kwetsbaar en Krachtig’ in Huizen.

Expositie

Roemenië

Twee lange weekenden houdt Stichting Kinderen in Nood uit Bussum een expositie in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Tot en met zondag 2 april en van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 april hangen hier schilderijen gemaakt door leerlingen van een Pedagogische Academie in Roemenië. Alle schilderijen zijn te koop en kosten dertig euro. De opbrengst wordt door Kinderen in Nood gebruikt om een in Roemenië opgezette project te ondersteunen.

Theater

Vriendschap

Toneelgroep Karakter speelt de dubbelvoorstelling ’Nu even niet/Nu even wel’ van Maria Goos over vriendschap . ’Nu even niet’ is de tragikomische eerste helft. Deze gaat over vier vrienden die elkaar al twintig jaar lang eens per maand op dezelfde plek ontmoeten. Ze proberen de verloren tijd van vroeger in te halen, maar vinden alleen maar ontgoocheling bij elkaar. In ’Nu even wel’ ontmoeten vier vrouwen elkaar tijdens een etentje. De voorstelling is 1 en 8 april om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos in Baarn.

Muziek

Orgel

Iedere maand houdt Versa Welzijn een sociaal culturele middag voor senioren. Maandag 3 april om 14.00 uur wordt deze middag gehouden in de St. Jan’s Basiliek in Laren waar de bekende Gooise organist Wybe Kooijmans een voordracht houdt over het kerkorgel. Wat is de functie van dat instrument, wat zijn de mogelijkheden, hoe werkt het en wat hebben componisten door de eeuwen heen zo al voor dit instrument geschreven. Natuurlijk bespeelt Kooijmans het Larense orgel ook en bespreekt hij de specifieke eigenschappen van dit instrument. Aanmelden kan via 06 - 49377171.

Expositie

Krachtig

’Kwetsbaar en Krachtig’. Dat is de titel van de expositie die Tijd voor Meedoen zondag 2 april opent in haar expositieruimte in de Draaikom in Huizen. Het gaat om werken van drie verschillende kunstenaars. Irma de Jong laat haar sieraden zien van flexibele/textiele materialen. Ook Henk Koorn maakt sieraden, maar dan van edelmetaal waarin zijn wis- en natuurkundige achtergrond doorschemert. Nadine Meewis (foto) toont een selectie van haar vervreemdende fotowerk, waarmee ze mensen wil prikkelen om op een andere manier te kijken. De expositie is op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur te bezichtigen.

Film

Drama

De film ’Fences’, waarvoor Viola Davis zowel de Oscar als de Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol ontving, is 31 maart (16.10 uur), 1, 3 en 4 april te zien bij Filmtheater Hilversum. Dit drama over de zwarte vuilnisman en oud honkballer Troy Maxson in de jaren vijftig in Amerika is gebaseerd op een toneelstuk en gaat over je lot, over hoe je omgeving je vormt en over de invloed van je ouders die ondanks de beste bedoelingen niet altijd de beste uitwerking heeft.

Lezing

Filosoof

Bij Boekhandel Van de Ven in Soest staan twee lezingen op stapel. Zaterdag 1 april heeft schrijver Frank Westerman (foto) het woord naar aanleiding van zijn boek ’In het land van de ja-knikkers’, een collectie van oer-Hollandse reportages en persoonlijke vertellingen. Aanvang 10.30 uur.

Dinsdag 4 april om 20.00 uur doet Kees Schuyt verslag van zijn persoonlijke, 25 jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema’s van Spinoza onder de knie te krijgen. Hij brengt een beeld van Spinoza naar voren als een consequent filosoof van de vrijheid.

Muziek

Klarinet

Ensemble ClariNext werd zeven jaar geleden opgericht door klarinetdocente Céleste Zewald van het Utrechts Conservatorium, zodat haar studenten meer ervaring op konden doen met kamermuziek. In wisselende bezetting spelen de studenten bekende en minder bekende stukken waarvoor ze zelf de bladmuziek moeten regelen. Ook bespelen ze verschillende hoorns en klarinetten. Dinsdag 4 april staat het ensemble in het Witte Kerkje in Baarn in de serie Muziek na de Markt. Tussen 12.30 en 13.15 uur worden werken van Bach, Krommer, Andriessen, Villa Lobos, Cosentino en Piazzola uitgevoerd.

Muziek

Eerbetoon

In interviews tijdens de laatste jaren van haar leven wees Rita Reys, de bekende jazz zangeres, steevast Fay Claassen aan als haar opvolgster. Ze noemde haar ’de beste onder de nieuwe generatie jazz zangeressen’. Zondag 2 april geeft Claassen samen met het Trio Peter Beets, dat Reys ruim tien jaar lang begeleidde, een eerbetoon aan Reys. Vanaf 15.30 uur spelen de vier befaamde jazzartiesten in het Rosa Spier Huis in Laren alle prachtige ballads en swingende songs die de jazzlegende graag zong. Het try-out concert van deze hommage werd al in 2014 gegeven en zo lovend ontvangen, dat de tournee ’A glorious tribute tot Rita Reys’ nog altijd voortduurt.

Lezing

Culinaire kunst

In de tweede editie van Artelicious (kunst in relatie tot het culinaire) nemen initiatiefnemers IJsbrand van Dijk en Diana Kostman, beiden kunsthistoricus, bezoekers mee naar de laatmiddeleeuwse keuken uit de tijd van Pieter Bruegel. Ze gaan in op de humoristische kant van de oude meester en op de rijk gedekte tafel van de Zuiderlijke Nederlanden. Artelicious begint vrijdag 7 april om 20.00 uur aan de Bloemstraat 27 in Hilversum en is inclusief een historische proeverij. Aanmelden kan via info@artemisomnibus.nl.

Theater

Talenten

Er komt een wervelende talentenjacht naar Weesp. Bij deze show gaat het om uniek talent. Alleen het beste is goed genoeg. Alles draait om de meest sublieme act en de juiste mentaliteit in de voorstelling ’The A-ma-zing mashed-up show’ van de jongeren theatergroep van The City Speelt. De deelnemers zullen proberen de jury te verbazen en het publiek in extase achter te laten. De eerste voorstelling is vrijdag 7 april om 20.00 uur in City of Wesopa in Weesp. Regie en concept zijn in handen van Anne Stoop en Simon van Wijhe.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.