Raad Baarn sputtert over toekomst bibliotheek

Joost Reijnders
Baarn

Bestaat de bibliotheek over vijf jaar nog wel? En waarom zouden we miljoenen investeren als we dat niet zeker weten? De gemeenteraad van Baarn heeft grote twijfels bij het voorstel van het college van b en w om de bibliotheek te laten intrekken bij Theater de Speeldoos.

Vooral de kosten liggen de gemeenteraad zwaar op de maag tijdens de bespreking van het mogelijk intrekken van de bibliotheek bij het theater. Het gaat om flinke bedragen: verbouwing, renovatie en uitbreiding van De Speeldoos kost in totaal al gauw een kleine vijf miljoen euro. Waarbij aangetekend dat het gebouw sowieso hard aan onderhoud toe is. Nieuwbouw van een cultuurhuis, bijvoorbeeld naast het gemeentehuis in het centrum van Baarn, schiet door naar tien miljoen.

Glazen bol

Twijfels zijn er vooral over de bibliotheek: „Je kunt je afvragen hoelang het instituut bibliotheek nog blijft bestaan”, vroeg fractievoorzitter Suzanne Oortman Gerlings van de VVD zich af. En Heidi Otten van GroenLinks: „Het gaat om een grote investering. Zijn we daar over vijf of tien jaar nog blij mee?” LTS-raadslid Tino Schouten: „Ik weet niet waar het gaat eindigen, ik kan niet in een glazen bol kijken.”

Cok de Zwart van Nu Baarn stelde voor de komende vijf jaar winkelruimte in de Laanstraat te huren om daar de bibliotheek in onder te brengen, en dan alleen achterstallig onderhoud aan De Speeldoos uitvoeren.

Daar kreeg hij overigens niet de handen voor op elkaar. Wat alleen het aanpakken van het achterstallig onderhoud zou gaan kosten, wilde de gemeenteraad wel weten van wethouder Theo Stroo (D66). Stroo moest daar het antwoord op schuldig blijven. De bedragen voor onderhoud en uitbreiding zijn niet uitgesplitst in het haalbaarheidsonderzoek.

De PvdA is geen voorstander van megalomane nieuwbouw die „onze noord-zuidlijn zou worden.” Wel wil de partij verder naar de toekomst kijken. Is er in De Speeldoos niet ook ruimte voor andere culturele clubs die nu bijvoorbeeld in het Poorthuis thuis zijn? Zeker als blijkt dat de functie van de bibliotheek, en daarmee mogelijk ook de behoefte aan ruimte, gaat veranderen.

Op 28 september neemt de gemeenteraad een besluit over de kwestie.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.