Kyle Agterberg vermaakt Maartensdijk, maar wint niet

Kyle Agterberg geeft het tempo aan in een kopgroep.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Alex van Vogelpoel
Wielrennen

De koers maken voor eigen publiek, laat dat maar aan Kyle Agterberg over. Al in de eerste ronde van de slopende Maartensdijkse Acht ging hij er als een razende vandoor. De achttienjarige verdiende de complimenten, maar de bloemen gingen na zeventig kilometer naar Bob van den Berg.

Het duurde niet lang voor de eerste renners uit het bijna honderdkoppige peloton losbarstten. Agterberg ging vanuit het vertrek in de aanval en zette daarmee de toon. De Maartensdijker, die zich voornamelijk richt op het veldrijden maar in zijn eigen dorp graag even zijn talenten toonde, werd na een aantal ronden bijgehaald. Daarmee was hij echter niet klaar. Alle rondes zat hij voorin en bij iedere ontsnapping zat Agterberg erbij. Tot twee keer toe had een kopgroep het werk voor niets gedaan, maar de derde keer was het raak.

Zes renners slopen weg en werden niet meer teruggezien. Een kwartet uit Utrecht, Tom Koeleman, Frank Visser, Luuk, Schuurmans en Han van de Poppe - drie van hen waren drie ploeggenoten - werden vergezeld door Agterberg en de grote onbekende Van den Berg uit ’s-Gravenzande. Toen bleek dat het peloton het liet lopen, nam Agterberg het er ook even van. Hij verschool zich in de groep, maar een nieuwe ontsnapping zat er niet in. Dat voorzag ook de latere winnaar Van den Berg. „Vijf rondes voor het einde ben ik me gaan positioneren voor de sprint, want met drie van dezelfde ploeg was het duidelijk dat er niemand meer wegging.”

Bij het uitkomen van de laatste bocht was er nog maar 150 meter te gaan en zat hij in ideale positie. Van den Berg gaf het dan ook niet meer uit handen. Hij hield Koeleman en de favoriet geachte Visser achter zich. Agterberg moest het uiteindelijk doen met een vijfde plaats. Bij de nieuwelingen, waar de gaten door het hoge tempo al heel snel gemaakt werden, ging de dagzege naar Sten Verzijl. James Potter uit Soest was als elfde de beste regiocoureur.

Meer nieuws uit Sport Regionaal