VVD wil dwangsommen en samenscholingsverboden in Hilversum Oost

Valentijn Bartels
Hilversum

Het is tijd voor een hardere aanpak om jongerenoverlast in Hilversum aan te pakken. Het gaat te vaak mis, waardoor groepsverboden, dwangsommen en gebiedsverboden nodig zijn.

Ook een meldplicht kan een middel zijn om jongeren aan banden te leggen. Althans, dat vindt de gemeentelijke fractie van de VVD. Sinds een week gaat het vooral in Hilversum Oost weer flink mis. Zo werden er meerdere auto’s op hun kant, of zelfs op hun dak geduwd.

Vorige week donderdag brachten agenten huisbezoeken aan zeven vermoedelijke raddraaiers.

„Het is lastig om overlastgevende jongeren met strafrecht te pakken. Wij juichen het toe dat er zonder sluitende zaak huisbezoeken zijn afgelegd”, aldus Ruud Verkuijlen (VVD). Ook nóg hardere maatregelen verdienen volgens hem steun.

„Groepsverboden, een boete onder dwangsom of een meldplicht. Krachtige interventies die zonder tussenkomst van justitie door de burgemeester kunnen worden opgelegd.”

Onrustig

De woordvoerster van burgemeester Pieter Broertjes laat weten dat er inmiddels een gebiedsverbod en groepsverbod is opgelegd aan twee van de zeven vermoedelijke onruststokers.

Verkuijlen is het zat dat het traditiegetrouw onrustig is tijdens de warmere maanden. „Een lik-op-stukaanpak moet duidelijk maken dat niet een aantal jeugdige raddraaiers maar de gemeente Hilversum en haar inwoners de baas zijn op straat.’’

Groot verschil met voorgaande jaren is dat door de inzet van jeugdboa’s bekend is wie de Hilversumse probleemjongeren zijn. Volgens burgemeester Pieter Broertjes levert dat nu al voordeel op. „Anders hadden we die zeven huisbezoeken helemaal niet kunnen afleggen.”

Afleiding

Naast de harde maatregelen blijft Broertjes inzetten op genoeg afleiding om jongeren letterlijk van straat te houden.

Zo zijn wijkcentra langer en vaker open en krijgen jonge Hilversummers meer gelegenheid om te sporten. Initiatieven die volgens de VVD’er niet zonder hardere maatregelen kunnen.

„Anders beloon je jochies die rottigheid uithalen.” Ook kijkt Broertjes samen met bestuurders van moskeeën naar oplossingen omdat er volgens hem een duidelijk verband is tussen de ramadan en overlast. „Daar moeten we niet krampachtig over doen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.