Eerste album Larense popster Tessa Belinfante

Donderdag komt Tessa Belinfantes debuutalbum ’Fly as we fall’ uit.

Donderdag komt Tessa Belinfantes debuutalbum ’Fly as we fall’ uit.© Foto Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

Robin Bourguignon
Laren

Haar avontuur begon als zangeres in de band Two Way Radio’, later deed ze mee met The Voice of Holland. Ze bracht een EP uit, zong bij aftershows van Adele in de Ziggo Dome én maakte samen met een vriendin een videoclip. Donderdag landt Tessa Belinfantes debuutalbum ’Fly as we fall’ met een releaseshow in Paradiso in Amsterdam.

Belinfante (28) woont al zo’n tien jaar in Amsterdam, maar is geboren in Laren. Daar ontdekt ze tijdens de musical van basisschool De Scheper dat ze zingen best leuk vindt. Op de middelbare school Laar en Berg begint haar droom om muzikant te worden meer vorm te krijgen. „Tijdens de muziekavonden op school ’80 db op Laar & Berg’ deed ik mijn eerste optredens en daar heb ik ook de bandleden van Two Way Radio ontmoet.”

Prijs

Vanaf haar zestiende speelt ze met de band op allerlei plekken, waaronder de Tagrijn in Hilversum. „Het werd best wel serieus, veel repeteren en optreden. Uiteindelijk wonnen we de grote prijs van Nederland. Dat was waanzinnig, een ontzettend leuke tijd.”

De band gaat in 2012 als vrienden uit elkaar en Belinfante stort zich op haar nieuwe avontuur: The Voice of Holland. Helaas komt ze niet voorbij de halve finale, maar door de ervaring weet ze wel dat ze een eigen repertoire wil opbouwen. „Met Two Way Radio schreef ik mee aan liedjes, maar na The Voice ben ik voor het eerst ook alleen dingen gaan schrijven.” Belinfante gebruikt haar telefoon sindsdien als opname-apparaat. „Soms komt iets binnen op een onverwacht moment. Dan hoor ik ineens een melodie in mijn hoofd en dan zing ik het in op mijn telefoon. Maar ik ga er ook echt voor zitten, want voor creativiteit moet je tijd maken.”

De zangeres speelt piano en gebruikt het instrument vooral om haar sferische popliedjes te arrangeren. Op het podium laat ze de muziek liever aan haar bandleden over. „Als we spelen vind ik het fijn om alleen met zingen en het publiek bezig te zijn, want er zijn al zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. En ik speel ook helemaal niet zo goed”, zegt ze met een lachje.

In 2015 komt ze met een akoestische ep (korte plaat) die ze presenteert in de Amsterdamse club Bitterzoet. „De ep voelde voor mij als een tussenstation. Ik wilde een album maken, maar was er op dat moment nog niet klaar voor. Het was weer een stapje op weg naar de plaat die op 6 oktober wordt uitgebracht.”

En die plaat: ’Fly as we fall’, is een echt gitarenalbum geworden. Zoals op de ep de piano centraal stond, zo staat nu de sferische klank van de elektrische gitaar centraal. De teksten klinken door de thematiek van het ’ouder worden’ een stuk volwassener dan die op de ep. Ook de productie voelt beter uitgedacht. Belinfantes stem schittert en klinkt op veel nummers hoopvol en melancholisch tegelijk.

Voor het album werkte ze samen met drummer en producer Flip van Schulp die ze nog kent van Two Way radio. „We zijn één van elkaars beste vrienden, we kennen elkaar door en door. Het voelt daarom alsof alles een beetje op z’n plek viel, alsof het gewoon zo moest zijn.”

Concert

De release van ’Fly as we fall’ vindt plaats op 6 oktober in Paradiso Amsterdam. Tickets via www.tessabellinfante.com. Zaterdag 8 oktober treedt Belinfante om 22.30 uur op in het paviljoen voor Filmtheater Hilversum. Toegang gratis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.