’Het zal toch wel een kéér zomer worden?!’

Bert Schipper en Pieter Manten van bootverhuur Manten in Loosdrecht balen van prutzomer.© STUDIO KASTERMANS / ALEXANDER MA

Annemarie de Jong en Susanne van Velzen
Loosdrecht, Kortenhoef

In bikini bruin bakken op de voorplecht en als het te heet wordt een duik in de plomp. ,,Het moet er toch een kéér van komen?!”, verzucht Jolanda Bonnema van Bonnema Watersport in Loosdrecht.

Zomer 2016 is, op een korte hittegolf na, totnogtoe een drama. Een strop voor terrassen, openluchtbaden (De Vuursche had donderdag één zwemmer), midgetgolfbanen en de watersport.

Ook bij watersportbedrijf Ottenhome in Kortenhoef blijven boten aan de kant liggen. ,,Soms zit het tegen soms zit het mee. Dat weet je als ondernemer, maar dit is echt niet leuk meer. Gisteren heb ik hier op kantoor de verwarming aan gezet”, zegt medewerkster Monique van Hooft.

,,Ik word hier niet vrolijk van”, zegt ook Bert Schipper van Manten Bootverhuur in Loosdrecht. ,,Zomer 2016 gaat de boeken in als een heel slechte.” De werkdag bestaat uit ’botenonderhoud, koffiedrinken en duimen draaien’. Hij mist de zomerse hectiek. ,,Eén troost: alle verhuurders zitten in hetzelfde schuitje.”

Voor Jolanda Bonnema, die ruim honderd boten waaronder veertig sloepen verhuurt, was donderdag het dieptepunt. ,,Iedereen heeft afgebeld. De hele dag regen, dat is uniek.”

Ze snakt naar beter weer. ,,We kunnen nog wel een mooie maand gebruiken.” Diehards zetten reserveringen - weer of geen weer - toch door. ,,Weet je, het dagje is gepland, de picknickmand gepakt en mensen willen dan toch varen. Paraplu mee. En als ze dan aan het einde van de dag nog zon krijgen, komen ze met een lach terug.”

Veel bootjeshuurders verkiezen op bewolkte dagen de luwte van de Vecht boven de plassen. ,,Mooie panden kijken, cultuur snuiven.”

Bonnema baalt enorm van de weersvoorspellingen: ’geen peil op te trekken’. ,,Klanten bellen ’s morgen met de vraag: ’Wat zullen we doen?’, dan vind ik het echt lastig om advies te geven. Ze moeten zelf beslissen. Als het regent mogen ze altijd annuleren.”

Ook Monique van Hooft van Ottenhome is klaar met de weermannen en -vrouwen. ,,Elke keer worden we lekker gemaakt dat het volgende week écht beter wordt en dan gaat het toch weer niet door.”

Stijn Boode van branchevereniging Hiswa begrijpt die wrevel. ,,Tja, vroeger keek je gewoon naar buiten en als het droog was ging je het water op. Ik zou zeggen: Laat je niet teveel afleiden door al die weerapps.”

Volgens bootverhuurder Bert Schipper moet je niet te vaak zo’n slechte zomer hebben. ,,Het zijn hier toch drie gezinnen die van dit bedrijf moeten eten.” Toch heeft de prutzomer ook voordelen. ,,Geen aanvaringen op het water en geen wachttijden bij sluizen en bruggen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.