’Eind dit jaar is duidelijk of vaarroute mag van de wet’

Ronald Frisart
Loosdrecht

Tegen de jaarwisseling moet duidelijk zijn of een nieuwe vaarroute van de Loosdrechtse Plassen naar het Hilversums Kanaal juridisch mogelijk is of niet.

Dat zei de Wijdemeerse wethouder Jan Jaap de Kloet (recreatie, milieu) desgevraagd na de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond. Tijdens de vergadering zelf was dat onduidelijk gebleven. Wel vertelde hij de raad dat het de bedoeling is in het najaar te beginnen met een haalbaarheidsonderzoek naar de vaarroute. Dat onderzoek is de eerste fase van de zogeheten Milieu Effect Rapportage (MER). Zo’n MER-procedure duurt lang en is duur. Mocht blijken dat de vaarroute in strijd is met de wet- en regelgeving, dan wordt de MER-procedure meteen stilgelegd, aldus De Kloet in een toelichting tegenover deze krant.

Diverse fracties hadden aangedrongen op een juridisch onderzoek naar de kansen van de vaarroute via de Loenderveense Plas en de Wijde Blik. Bewoners van de Loosdrechtse Horndijk zien niets in het plan en hebben zich verenigd in de Werkgroep Behoud Loenderveense Plas. Met protestborden zaten ze donderdagavond op de publieke tribune in de raadzaal. Ze hebben bezwaar tegen een damwand die een soort kanaal moet afscheiden van de Loenderveense Plas.

De bewoners denken dat de vaarroute op gespannen voet staat met wetgeving op het gebied van milieu en waterbeheer. Hun woordvoerder, Robert Jan van Hedel, zei eerder deze week dat de werkgroep alle juridische mogelijkheden wil benutten om te voorkomen dat de vaarroute wordt gerealiseerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.