Klompenhuis verkast in Hilversum en wil niet elke zondag open

© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Annemarie de Jong
Hilversum

Klompen, boerinnenkalenders en Delfts blauwe souvenirs. Alles verdwijnt in verhuisdozen en hup, op de steekwagen. Lopend brengen medewerkers van het Hollands Klompenhuis in Hilversum de inboedel naar het nieuwe adres.

,,Spannend en leuk, zo’n verhuizing”, zegt eigenaar Henk Wouters (50). ,,Je moet aan de bak en klanten laten weten dat we nu hier zitten.”

Na ruim anderhalf jaar verhuist de klompenwinkel van de overdekte Gooische Brink naar Kerkbrink 25, om de hoek. De tijd zat er op voor de pop-up store. ,,We mogen er maximaal 23 maanden zitten, de termijn loopt eind maart af, maar de verhuurder heeft al een andere huurder”, zegt Wouters.

Hij is er niet rouwig om. ,,In het huurcontract staat dat ik verplicht moet meedoen aan de zondagsopenstelling. Vanaf nu dus elke zondag. Daar heb ik geen zin in. Waarom zou je opengaan als het je geld kost? Mijn seizoen begint pas echt vanaf Pasen.”

Vanaf morgen mogen winkels in het centrum elke zondag open. Ondernemers verwachten dat de nieuwe gemeenteraad na maart akkoord gaat met vrijstelling van de koopzondag. Daarom zijn, als voorschot, alle zondagen tot en met 6 mei aangevraagd als koopzondag. ,,Ik denk dat zondagsopening ’m niet wordt in Hilversum, het is geen studentenstad zoals Amsterdam of Utrecht.”

Administratie

Afgelopen jaar mochten winkels alleen de laatste zondag van de maand open zijn. Wouters: ,,Dat was nog wel te doen. Dan ging ik mijn administratie doen.”

Een ruime week geleden kwam het nieuwe pand, een voormalige telefoonwinkel, in beeld. ,,Ik heb door het raam gegluurd. Kreeg meteen een goed gevoel. Pal tegenover Museum Hilversum en kijk eens naar die rij wachtende auto’s voor de deur! Die bestuurders kijken zo mijn winkel in.”

Hol van de leeuw

De ondernemer uit Hierden woont sinds veertien jaar aan de Eemnesserweg. ,,Als fan van Normaal is Hilversum voor mij het hol van de leeuw”, lacht hij. ,,Ze werden nooit gedraaid door ’Hilversum’ en braken ooit de Toppopstudio af.”

Ondertussen richt hij de klompenwand in: kinderklompjes, Delfts blauwe, oranje, klompen met opengeslagen bijbel op de neus.

,,In Hilversum wonen veel expats die ze als souvenir mee naar het thuisland nemen. Als bij Nike mensen afscheid nemen, krijgen ze een klomp waarop wij de ’swoose’ - het Nike-teken - plakken. Via de webshop sturen we klompen de hele wereld over. In Nieuw-Zeeland is een Hollands museum geopend waarvoor wij spullen hebben geleverd.”

Aziaten

Ook toeristen weten de winkel te vinden. ,,Aziaten maken schaatsbewegingen bij het passen, geloven niet dat wij er op kunnen lopen. Ze zijn er gek op. Soms is iemand verbaasd dat ik niet op klompen loop. Die denkt dat alle Nederlanders er nog op lopen.”

Ook de ’gewone’ Hollander is klant. ,,Ik snap wel waarom. Klompen zijn makkelijk, je zet ze gewoon bij de buitendeur. Zijn ook te gebruiken als voederhuisje of plantenbak. We worden ook steeds nostalgischer. Daarom is de Top 2000 zo populair.”

Wouters verkoopt ook sneakers met opoefietsen en tulpen. ,,Zijn populair.”

Hot zijn ook de koeien-, schapen- en lammetjesbeelden op ware grootte. ,,Ik verkoop ze voor balkons en villatuinen.” Hij wil er een op de stoep zetten. ,,Maar ik denk niet dat-ie door de deur past.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.