Huizer boa’s zijn veel minder op straat

Eddie de Paepe
Huizen

De boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente Huizen zijn veel minder op straat dan gepland. En zijn ze daar wel, dan delen ze geen bonnen uit.

Huizen heeft in 2010 drie boa’s in dienst genomen. Kosten: bijna 2,6 ton per jaar. Zij moeten optreden tegen ’kleine ergernissen’ in de openbare ruimte als overlast door hondenpoep, jongeren en parkeren.

De Rekenkamer Huizen heeft Twynstra Gudde de doelmatigheid en doeltreffendheid van de boa’s (in de afgelopen drie jaar) laten onderzoeken. In de periode april tot en met juni van dit jaar zijn stukken bekeken en betrokkenen geïnterviewd en is twee dagen met de boa’s meegelopen.

Bedreigingen

De speciale ambtenaren zouden zeventig procent van hun tijd op straat moeten zijn, in totaal zo’n 75 uur per week. In de praktijk blijkt dat maar 25 uur te zijn. Dat komt onder meer doordat één boa nauwelijks meer buiten komt sinds hij een coördinerende rol heeft gekregen. Verder mogen boa’s van de gemeente - na diverse bedreigingen - alleen nog maar in tweetallen de straat op. Ten slotte is niet alleen hun takenpakket uitgebreid, maar ook hun werkgebied (van centrum en winkelgebieden naar de hele gemeente). ’Daarmee is de doelmatigheid van de inzet en - vermoedelijk - ook de doeltreffendheid enorm afgenomen’, stelt de rekenkamer.

Een andere constatering is dat ’er enige tijd niet wordt gehandhaafd wanneer er sprake is van gedoe’. Voorbeelden zijn de in 2014 gestarte Facebook-pagina ’Petitie tegen de BOA’s van Huizen’ en de aangifte (in maart van dit jaar) tegen een boa wegens mishandeling van een hondenuitlater. De man mag sindsdien niet meer de straat op, wat de spoeling nog dunner maakt.

Escalatie

Een tijdje geen bekeuringen uitdelen, heeft volgens het Huizer college vooral te maken met ’het voorkomen van escalatie, bescherming van de boa’s en goed werkgeverschap’. De rekenkamer vindt dit echter ’(pedagogisch) niet verantwoord’. Inconsequent handhavingsbeleid is onrechtvaardig: ’De Huizer bevolking weet niet waar men aan toe is’. De boa’s zelf en de politie melden: ’Je kunt niet blijven waarschuwen. Dan ben je op een gegeven moment niet meer geloofwaardig’.

De rekenkamer komt met aanbevelingen richting gemeente. De inzet van boa’s op straat moet ’op korte termijn en structureel’ worden verhoogd. Bekijk of ze toch niet alleen op pad kunnen, op welke taken/gebieden zij zich moeten concentreren en of die coördinator nodig is. Wees consequent. Bekijk of de boa’s niet in een groter (regionaal) verband kunnen worden ondergebracht.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.