In memoriam: Evert Kroon, de lange, rooie ’Octopus’

Evert Kroon in 2004.© STUDIO KASTERMANS

Bert-Jan van Oel

Evert Gerrit Kroon, de beste waterpolokeeper die Nederland ooit heeft gekend, is zondag op 71-jarige leeftijd overleden.

Met zijn rode haardos was Evert Kroon als keeper van het Hilversumse HZC De Robben en het Nederlands team een niet te missen karakter in het water. Als geen ander kon hij ’vliegen’, zich met zijn lange gestalte van bijna twee meter hoog boven het water verheffen met de armen gespreid. Hij kreeg van zijn tegenstanders, die hem vol ontzag bekeken, de bijnaam ’Octopus’.

De Hilversummer, die na zijn waterpolocarrière een sportzaak aan de Larenseweg had, haalde met de nationale ploeg driemaal de Olympische Spelen: in 1968, 1972 en 1976. Twee keer werd Oranje zevende, maar in 1976 werd in Montréal onder leiding van de befaamde coach Ivo Trumbic het brons veroverd, waarbij Nederland onder meer wereldkampioen de Sovjet-Unie uitschakelde. Omdat Kroon in de finalepoule tegen Italië (3-3) zo geweldig speelde, eindigde Oranje verrassend als derde. Als uitblinker mocht hij bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag dragen.

Kroon, die 182 interlands speelde, was een icoon bij HZC De Robben, dat in de jaren zeventig bijna jaarlijks landskampioen werd en nog een aantal superspelers in huis had, zoals Nico Landeweerd. De keeper was een perfectionist en een ’winnaar’. Buiten het zwembad bescheiden, maar in het water liet hij niets na en ging hij soms over de grens om de tegenstander eronder te krijgen. Kroon kon ook moeilijk accepteren dat zijn ploeggenoten fouten maakten, en al helemaal niet als ze er te makkelijk over dachten. Hij streefde naar perfectie.

In 2004 zei Kroon in een interview met deze krant nog dat hij het toen al zieltogende waterpolo in Nederland, en dat bij De Robben in het bijzonder, een nieuwe impuls wilde geven. Hij benaderde enkele mensen van naam en faam, zoals Harry Vriend en Nico Landeweerd, met als doel de aanwezige kennis niet verloren te laten gaan. Zelf werd hij een tijdje technisch directeur bij de Hilversumse club. Dat De Robben daarna toch steeds verder wegzakte (nu tweede klasse) vond Kroon wrang.

Hij heeft tot zijn spijt moeten ervaren hoe de sport de ’verkeerde kant’ op is gedreven. Het op techniek gebaseerde spelletje maakte plaats voor een veel meer op fysieke kracht geënte manier van spelen. „Polo op mondiaal topniveau is helemaal niet leuk meer om naar te kijken. Het is lomp en er wordt onnodig zwaar, fysiek gespeeld”, stelde Kroon in 2004.

Lees ook: Oud-waterpolokeeper Kroon uit Hilversum overleden

Meer nieuws uit Sport Regionaal