’Nazi-leerling’ Dick Woudenberg (89) overleden

Woudenberg in 2009.© foto studio kastermans

Ronald Frisart
Hilversum

SS-soldaat, leraar Duits in Hilversum en hulpverlener Dick Woudenberg (IJmuiden 1928) is op 89-jarige leeftijd overleden.

Blijkens een rouwadvertentie zaterdag 23/9 in deze krant overleed Woudenberg op 16 september in zijn woonplaats Hilversum. Als zoon van NSB-kopstuk Hendrik Jan Woudenberg werd hij als kind doordrenkt met het nationaal-socialisme.

In april 1945, hij was 16, behoorde hij tot de laatste lichting van de SS-Division Totenkopf. Gevochten heeft hij niet. De Engelsen namen hem krijgsgevangen. Hij belandde in heropvoedingskampen in Vught en Huizen. In 1958 werd Woudenberg leraar Duits aan de Hilversumse HBS (nu Roland Holst College). Hij bleef dat ruim dertig jaar. Daarna werd hij psychotherapeut.

Met de Werkgroep Herkenning hielp hij kinderen van foute ouders én van holocaust-slachtoffers bij de verwerking van hun trauma’s. In mei dit jaar publiceerde Mischa Cohen over Dick Woudenberg het boek ’De nazi-leerling’. Woudenberg werkte eraan mee omdat hij wilde waarschuwen: ,,Het kan weer gebeuren’’

Hij was de vader van actrice Kathenka Woudenberg en oom van acteur Helmert Woudenberg.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.