Onparlementaire taal

ALKMAAR - 20130219. Portret Ronald Frisart van de Algemene redactie in Alkmaar. FOTO: © HDCMEDIA / HANS VAN WEEL *** Local Caption *** portret , pasfoto , smoelenboek , redactie , hdcmedia ,© © HDCMEDIA

Ronald Frisart

Voorzitter Jan Willem Nienhuis (CDA) van de Wijdemeerse raadscommissie ruimte en economie deed niet heel ingewikkeld, maar hij vond wel dat hij er woensdagavond iets van moest zeggen. Want dat woord dat Martin Vuyk (VVD) bezigde, was wat Nienhuis betreft toch wel buiten de lijntjes.

Maar eerst even iets uit de oude doos. Lang geleden hoorde ik een leuke anekdote over het Britse Lagerhuis. Ze zijn daar gewend elkaar ferm de maat te nemen, maar ook de grenzen van het betamelijke in het oog te houden. Dus toen een Lagerhuislid een minister eens ’een ongelooflijke zak’ noemde, greep de voorzitter in. Of de geachte afgevaardigde dat anders wilde formuleren. Deemoedig opperde deze het woord ’ongelooflijke’ terug te nemen.

In de Wijdemeerse raadscommissie zat het ’venijn’ in de staart. Liefst drie bomenplannen besprak de commissie, wat VVD’er Vuyk ertoe bracht de eerste strofe te citeren van het lied ’Denken’ van Freek de Jonge:

’Bomen moeten lijden,

bomen hebben pijn.

Dat komt omdat mensen

slimmer dan bomen zijn.

Bomen zijn geen denkers,

ze hebben geen benul.

Dus, als het tussen boom en mens gaat

is de boom de lul.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.