Naarden loopt uit op Goede Vrijdag

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Naarden

Op Goede Vrijdag staat Naarden helemaal in het teken van de Matthäus Passion. Bezoekers dromden bijeen voor de Grote Kerk om een glimp op te vangen van de aanwezige kabinetsleden.

Het is het hoogtepunt van een week Matthäus-uitvoeringen. Goede Vrijdag in Naarden. Op die dag komt traditiegetrouw de minister-president met enkele ministers naar de Grote Kerk om te luisteren naar het meesterwerk van Bach.

Ook de 'gewone mens' - mits in bezit van toegangsbewijs - mag naar binnen. De echte Matthäus-kenners hebben zich goed voorbereid, want het is een lange zit op de koude kerkbankjes. Gewapend met kussentjes komen ze uit het hele land. ,,We verheugen ons het hele jaar hierop," roepen drie dames uit Leusden, Culemborg en Blaricum. ,,Dit jaar is onze twintigste keer. Hoe we de hele zit volhouden? Dat gaat heel goed, het is zoiets prachtigs. Ik laat alles los en vergeet de wereld om mij heen."

Ook Naarders komen op het schouwspel af, maar opvallend vaak zonder de intentie om de kerk binnen te gaan. Paul Vuijst staat te genieten van de drukte. ,,Vroeger vond ik dit het leukst. De gasten kwamen met een bus bij het gemeentehuis aan. Ik klom met een stel vriendjes het dak op om propjes tegen de bus te schieten. Dat vonden we prachtig! Nu vind ik het ook heel erg leuk om te zien. Vooral mooi als al die VIP arriveert."

Naast de Grote Kerk werd een muurgedicht onthuld van dichter Willem-Jan Otten, getiteld 'Na de Matthäus Passion'. De plaatsing van muurgedichten op panden in Naarden-Vesting is een initiatief van mevrouw Hein Groen. Zij ging op zoek naar mensen die haar wilden helpen bij de verdere uitwerking en richtte samen met hen de ‘Werkgroep Gedichten op de Muur’ op.

Dichter Otten is trots: ,,Het staat er mooi op. Alsof het gedicht altijd al op deze gevel heeft gestaan. Het past in de omgeving, het is een prachtige locatie zo naast de kerk. En de kleuren vind ik prachtig."

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.