Gouden Oliebol voor Halloween-team Soest

© Studio Kastermans

Jan Rook
Soest

Gebakken deegwaren als pannenkoek, taart, gebakje of oliebol worden ook vaak als scheldwoord gebruikt. Maar in Soest is oliebol sinds bekende Soester Jan Visser ooit zei ’Je moet wel een oliebol zijn om vrijwilligerswerk te doen’ al jaren een geuzennaam. De Gouden Oliebol, jaarlijks op de nieuwjaarsbijeenkomst van GroenLinks Soest-Soesterberg uitgereikt aan de Vrijwilliger van het Jaar, is dan ook een prestigieuze onderscheiding.

Er zaten daarom zaterdag bij de 29e editie van de Gouden Oliebol in de goed gevulde zaal van Artishock vier genomineerden zenuwachtig te wachten op de uitslag van de verkiezing.

De genomineerden waren Sonja Wolf van de De Voedselbank, de organisatoren van Halloween Soesterberg; de vrijwilligers van Repair Café Soest en Bert Smit van Cultureel Soest. De kandidaten werden op geheel eigen wijze door GroenLinks fractie-assistent Ruud van Zomeren geïnterviewd en in het zonnetje gezet. Een recordaantal stemmen (772) was uitgebracht, waarvan de meeste bleken te zijn gegaan naar het Halloween-team Soesterberg.

Amerikanen

Jelle en Arrie Timmerman en Kevin van Santvoort, respectievelijk 26, 28 en 31 jaar oud, toonden zich dolgelukkig en vereerd met hun uitverkiezing. Het drietal is opgegroeid op Mercury in de voormalige ‘Amerikanenwijk’ van Soesterberg. Zij organiseren het lokaal en regionaal bekende Halloweenfeest in Soesterberg. Halloween wint de laatste jaren elders in Nederland aan populariteit, maar in Soesterberg wordt het al decennia groots gevierd.

Dat is te danken aan de aanwezigheid van Amerikanen in het dorp, van begin jaren vijftig tot begin jaren negentig van de vorige eeuw. De Halloween-traditie is, na het vertrek van de Amerikanen, dankzij het Halloween-team blijven bestaan. Wat dit feest zo speciaal maakt, is dat het gevierd wordt in de oude Amerikanenwijk in Soesterberg. Veel inwoners van deze wijk versieren hun huizen en tuinen met angstaanjagende creaties, waardoor de wijk een echte ’spookstad’ lijkt.

Acht jaar geleden verhuisde de laatste Amerikaanse inwoner. Jelle, Arrie en Kevin waren bang dat de Halloween-traditie daarmee verloren zou gaan en zijn begonnen met het organiseren van een levend spookhuis. Ze zorgden voor de publiciteit, logistiek, sponsors, de aankleding van de kamers en de figuranten. In acht jaar tijd wisten de drie jonge vrijwilligers het Halloweenfeest uit te bouwen van klein naar groot.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.